Opnieuw aardbeving Nepal

Nepal is vanmorgen (12 mei 2015) opnieuw getroffen door een ernstige aardbeving. De nieuwe beving treft een land waar op 25 april al enorme schade werd aangericht en is een nieuwe klap voor de al zo zwaar getroffen bevolking van Nepal.

 1. Wat is er gebeurd?

  Op 25 april werd Nepal opgeschrikt door een aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter. Vanmorgen 12 mei om 12.45 uur plaatselijke tijd is Nepal opnieuw getroffen door een aardbeving op de schaal van 7.4 van Richter. En elke 5 minuten vinden er naschokken plaats. Dit is opnieuw klap voor de al zwaar getroffen bevolking van Nepal. Hoe groot de schade is en het aantal slachtoffers is nog onbekend, wel duidelijk is dat hulpoperatie verder opgeschaald zal moeten worden.
  De vorige beving was ten westen van Kathmandu, het epicentrum van deze aardbeving lag bij Namche Bazar, ten oosten van de hoofdstad dichtbij de Mount Everest.

 2. Zijn er sponsorkinderen getroffen?

  Het is nog niet duidelijk of bij deze nieuwe beving sponsorkinderen zijn getroffen. Dat wordt zo snel mogelijk uitgezocht.

 3. Is er nieuwe schade?

  Volgens de Verenigde Naties zijn er tot nu toe 24 doden en 543 gewonden gevallen. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. Ook zijn er gebouwen ingestort. 31 van de 75 Nepalese regio’s zouden getroffen zijn door de aardbeving.

 4. Wat betekent dit voor de hulpverlening?

  De afgelopen twee weken is er hard gewerkt aan de opvang van kinderen, zodat ze hun angstige ervaringen kunnen verwerken. Door de nieuwe aardbeving zijn hulpverleners weer terug bij af. Het is echt essentieel dat we deze kinderen steunen.

 5. Wat gaat de SHO nu doen?

  Giro 555 is nog steeds open is voor mensen die een bijdrage willen leven. Er worden opnieuw spotjes uitgezonden op radio en televisie om aandacht te vragen voor de situatie in het land. In het veld wordt de hulpverlening in het land opgeschaald en ook verlegd naar andere gebieden.