Veelgestelde vragen

Onder deze linken vind je specifieke vragen per onderwerp.
Vragen over:

Veelgestelde vragen over Plan Nederland:

 1. Wie is Plan Nederland?

  Plan Nederland maakt deel uit van Plan International, een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie. Plan werkt aan duurzame armoedebstrijding en betere levensomstandigheden van kinderen in 54 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Meer over de geschiedenis en organisatie van Plan vind je hier.

 2. Waar richt het werk van Plan Nederland zich op?

  Plan zet zich in voor beter onderwijs, goede gezondheid, bescherming tegen geweld, werk en voedselzekerheid, toegang tot water en sanitatie en goede hygiëne (WASH) en noodhulp

  In alle programma’s van Plan staan kinderen centraal en zijn duurzaamheid en gendergelijkheid geïntegreerd.

  Meer informatie over de programma’s van Plan vind je hier.

 3. In welke landen is Plan actief?

  Plan werkt in ruim 54 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika actief. Kijk hier voor een overzicht en projecten en resultaten per land.

 4. Waarom kiest Plan voor Girls first. Wat wil Plan hiermee bereiken?

  In ontwikkelingslanden zijn meisjes vaak al bij hun geboorte veroordeeld tot een leven van armoede en discriminatie. Alleen omdat ze meisjes zijn. Want cultuur, traditie en religie bepalen nog steeds dat meisjes minder waard zijn dan jongens. Dat leidt tot ernstige schendingen van hun rechten. Ze worden als kind uitgehuwlijkt, verminkt door besnijdenis, ingeschakeld als werkkracht zodra ze kunnen lopen en gaan vaak niet naar school.

  Plan wil meisjes dezelfde rechten en kansen geven als jongens, want de stelselmatige discriminatie van meisjes is groot onrecht dat niet mag blijven bestaan. Maar het is ook een rem op ontwikkeling. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk, dat de armoedespiraal wordt doorbroken als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens.

  Ieder jaar extra naar school, betekent dat meisjes later twintig procent meer verdienen, inkomsten die ze voor het grootste deel besteden aan hun gezin (mannen investeren zo’n 30-35 procent van hun inkomsten in hun gezin). Geschoolde moeders weten beter wat goed is voor hun kinderen; de kans is dus groter dat ze gezonde kinderen hebben. En ze zorgen ervoor dat hun kinderen – ook hun dochters – naar school gaan, omdat ze weten hoe belangrijk dat is. Daarmee ontstaat een sneeuwbaleffect, dat op termijn de armoedespiraal doorbreekt. Plan is ervan overtuigd dat meisjes én jongens een betere toekomst tegemoet gaan als meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen en hun achterstand kunnen inlopen. Investeren in meisjes is dus niet alleen eerlijk, maar in het kader van duurzame armoedebestrijding ook de smartest investment.

 5. Stelt Plan jongens nu achter?

  Nee! Plan zet zich in voor de rechten van alle kinderen, meisjes en jongens. Maar omdat meisjes in ontwikkelingslanden hun leven met een grote achterstand beginnen, moeten zij de kans krijgen die achterstand in te lopen. Uiteindelijk is dat goed voor iedereen, want een samenleving kan alleen in balans zijn als ook meisjes de kans krijgen zich te ontwikkelen. Plan is ervan overtuigd dat meisjes én jongens een betere toekomst tegemoet gaan als meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens.

 6. Voeren jullie campagne?

  Ja. Hiermee willen we mensen bewust maken van de problematiek in ontwikkelingslanden en daarvoor betrokkenheid en steun creëren.

  Plan Nederland voert op dit moment de campagne ‘Krachtige Vrouwen’ op radio en televisie, met de boodschap: geef meisjes onderwijs, bescherm ze tegen geweld, geef ze een leven zonder discriminatie. Zo kunnen meisje uitgroeien tot krachtige vrouwen, die het verschil maken. Lees hier meer over de campagne.

 7. Jullie naam was toch eerst Foster Parents Plan?

  Dat klopt. Tot 2001 werkten de verschillende leden van Plan International met verschillende namen. In de Verenigde Staten heette Plan bijvoorbeeld Child Reach en in Nederland dus Foster Parents Plan. Dat werkte verwarrend en was bovendien niet efficiënt met het oog op herkenbaarheid, naamsbekendheid en wereldwijde samenwerking in campagnes. In 2001 is daarom internationaal besloten om overal dezelfde naam te gebruiken: Plan. Eén organisatie, één naam.

 8. Stellen jullie gegevens van donateurs ter beschikking aan derden?

  Nee, Plan verkoopt, ruilt of geeft nooit gegevens van donateurs aan derden. Lees hier onze Privacy Statement

 9. Hoe kan ik een bijdrage leveren aan het werk van Plan?

  Dat kan op vele manieren, zoals sponsor worden, eenmalig doneren (bijvoorbeeld voor noodhulp of aan een van de projecten van Plan), een schenking doen, een cadeau kopen in de webshop, een eigen project starten of door je als vrijwilliger in te zetten.

 10. Hoeveel van de inkomsten wordt besteed aan projecten in ontwikkelingslanden?

  Plan Nederland vindt het heel belangrijk om efficiënt en doelmatig om te gaan met de bijdragen van sponsors. Van elke euro besteedt Plan Nederland 89 cent aan de doelstellingen van Plan, waarvan de voorbereiding, het beheer en de uitvoering van projecten in ontwikkelingslanden verreweg de belangrijkste is.

 11. Hoeveel verdient de directeur van Plan Nederland en over welke voorzieningen beschikt zij?

  Het bruto-salaris van de directeur staat elk jaar in de Jaarrekening. Je kunt het hier vinden (op pagina 36).
  Op dezelfde pagina tref je informatie aan over auto die de directeur gebruikt: een auto van Plan Nederland (Toyata Prius) waarbij privégebruik wordt doorbelast. De kosten van deze auto bedragen € 10.558 per jaar (2015/2016). Tijdens kantooruren kan deze auto ook gebruikt worden door andere medewerkers voor zakelijk verkeer.

  Declaraties en dienstreizen: de directeur dient declaraties in voor de kosten die gemaakt zijn in verband met de werkzaamheden voor Plan Nederland. De regeling daarvoor is opgenomen in het personeelshandboek. De declaraties worden beoordeeld en van een handtekening voorzien door de voorzitter van de Raad van Toezicht. Bij dienstreizen wordt gebruik gemaakt van standaard accommodatie (vliegreizen economy class / treinreizen tweede klas).

 12. Heeft Plan ook keurmerken?

  Plan Nederland is lid van Goede Doelen Nederland en is drager van het CBF-Keur, het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Plan Nederland werft fondsen op basis van de gedragscodes van Goeden Doelen Nederland en het CBF.

  In haar bedrijfsvoering voldoet Plan Nederland aan de Code voor Goed Bestuur, conform de richtlijnen van de commissie-Wijffels uit 2005. Plan Nederland is bovendien ISO:9001-2008 gecertificeerd en voldoet daarmee aan de ISO richtlijnen voor kwaliteitsborging.

  De belastingdienst erkent Plan Nederland als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), wat fiscale voordelen oplevert voor sponsors en voor Plan Nederland.

  Lees meer over de keurmerken.

 13. Kan ik het Girls first magazine toegestuurd krijgen?

  Het Girls first magazine verschijnt drie keer per jaar. Sponsors ontvangen deze thuis of digitaal. Het magazine is hier digitaal te bekijken.

 14. Kan ik mij aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van Plan?

  Ja, dat kan hier

 15. Werft Plan op straat en langs de deur?

  Ja, Plan Nederland werft dagelijks nieuwe sponsors. Dit gebeurt onder andere via onze straatwervers en onze wervers die langs de deuren gaan. Door deze wervers en alle sponsors kan Plan haar projecten voorzetten.

  Je kunt onze wervers tegenkomen in de volgende plaatsen: Assen, Emmen, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Haren, Heemstede, Hoogezand-Sappemeer, Katwijk, Lansingerland, Noordenveld, Rijswijk, ‘s-Gravenhage, Slochteren, Teylingen, Veendam, Voorschoten en Winsum.

  Voor vragen betreft werving in een specifieke gemeente kun je contact opnemen met ons Klantcontactcenter 020 – 549 55 20

 16. Wat is flexdoneren?

  Lees hier alles over Flexdoneren.