Schenken met belastingvoordeel

Sponsor je al een kind of ben je dat van plan? Dan kun je eenvoudig profiteren van belastingvoordeel. Je kunt jouw donaties aan Plan verhogen zonder dat het je geld kost. Maak je giften volledig aftrekbaar en zet ze om in een periodieke schenking. Dit scheelt vaak zoveel dat je voor hetzelfde bedrag niet één, maar twee kinderen kunt ondersteunen.

Als je schenkt aan goede doelen heb je recht op een aftrekpost, maar alleen als je jaarlijks meer schenkt dan één procent van je inkomen. Daardoor kunnen veel donateurs uiteindelijk toch niets aftrekken. Dat verandert als je je schenking laat vastleggen in een overeenkomst voor minimaal 5 jaar. Je giften zijn in dat geval volledig aftrekbaar, zonder minimum of maximum.

belastingvoordeel

Rekenvoorbeelden

Betaal je 52% belasting?
Dan betaal je zonder schenkingsovereenkomst € 300 per jaar voor één kind en mét een overeenkomst €288 per jaar voor twee kinderen.

Betaal je 42% belasting?
Dan betaal je zonder schenkingsovereenkomst €300 per jaar voor één kind en mét een overeenkomst € 348 per jaar voor twee kinderen.

Hoe regel je een periodieke schenking?

Wat vroeger alleen kon bij de notaris, kunnen we nu ook zelf regelen. Door een wetswijziging per 1 januari 2014 hoef je voor een periodieke schenking namelijk geen notariële akte meer te laten opmaken. Je hoeft alleen onderstaand formulier uit te printen, in te vullen en op te sturen naar:
Plan Nederland
Antwoordnummer 7676
1000 SL AMSTERDAM

Schenkingsformulier - (PDF)

Hoe trek ik mijn bijdrage af van de belasting?

Zodra je schenkingsovereenkomst door Plan is ingevuld en geretourneerd, kun je je sponsorbijdrage aftrekken. Bij de aangifte inkomstenbelasting vul je jouw sponsorbijdrage in bij de aftrekposten van de periodieke giften. Het RSIN-nummer is 003414024. Ook kun je je teruggave via een voorlopige teruggaaf maandelijks ontvangen.

Wat je verder moet weten:

  • een schenkingsovereenkomst wordt bij voorkeur opgesteld voor een onbepaalde periode, maar voor minimaal vijf jaar, uiterlijk eindigend bij het overlijden
  • indien de betaling van de vermelde bijdrage eerder dan de minimaal verplichte vijf jaar wordt stopgezet, moet het belastingvoordeel met terugwerkende kracht worden terugbetaald aan de belastingdienst
  • als de overeenkomst afloopt, betekent dat niet dat ook jouw sponsoring automatisch stopt; je sponsoring stopt pas als je opzegt bij Plan