Twee geiten, een schooluniform en zwarte schoenen van Bata

Als je Francien van de Moosdijk en Arnold Mauer belt en vraagt waar ze zijn, is de kans groot dat ze antwoorden: ‘In Kenia’. Sinds 1995 sponsoren ze via Plan kinderen in Kenia. En dat voerde hen de afgelopen dertien jaar jaarlijks naar het Oost-Afrikaanse land, op bezoek bij sponsorkind Jane (14). Deze winter waren ze er weer.

Stoppen of zelf gaan kijken
Het begon allemaal in 2000, vertelt Francien van de Moosdijk. “Toen Plan negatief in de publiciteit kwam, zeiden Arnold en ik tegen elkaar: of we stoppen ermee of we gaan zelf kijken. Het werd het laatste. Een geweldige ervaring! De ontvangst door de medewerkers van Plan in Kenia, ook de vrijwilligers, was overweldigend. Wat zij allemaal deden voor de kinderen! Ik zag hoe ze de sponsorpost op een brommertje over enorme afstanden naar de kinderen brachten. Zo ging dat met onze brieven dus ook. En nog belangrijker: bij de projecten die we bezochten, hoorden we uit de mond van de mensen zelf dat Plan hen ontzettend vooruithelpt. Toen waren we om en zijn zelf ook vrijwilliger geworden.”

Twee geiten
“Jane en haar famile zijn belangrijk voor ons. We willen echt iets voor ze doen, en een beetje voor ze zorgen. Dus net als altijd begon ons laatste bezoek met het het inslaan van levensmiddelen voor de komende maanden; en natuurlijk lollies, koekjes en juice om te trakteren. Bij Bata kochten we zwarte schoenen voor Jane en we gingen langs bij de kleermaker om een schooluniform voor haar te bestellen. Bonface van Plan stuurde iemand met de motortaxi naar de markt om twee geiten voor Janes familie uit te zoeken. Daar hebben ze tenminste echt iets aan.”

Stralen
Jane is veertien en de oudste thuis. Ze heeft twee zusjes en twee broertjes. Haar moeder Mary was weduwe, maar is inmiddels hertrouwd. Toen we hen voor het eerst ontmoetten, zag Mary er terneergeslagen uit. Misschien rouwde ze nog om de vader van Jane. Gelukkig zien we haar bij de laatste bezoeken helemaal stralen. Hun huis is nog even klein en de wc is een gat in de grond, maar Mary houdt het gezin overeind met groenteteelt, het ‘managen’ van de koeien en nu de geiten, die ze Jesse en Noah hebben gedoopt. En Jane gaat nog steeds naar school. Dat geeft ons een goed gevoel.”