Roze winkelroute voor meisjes in Uganda

UntitledIn Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Groningen, Alkmaar, Castricum en Rotterdam kleurden de winkelstraten roze rond Wereldmeisjesdag op 11 oktober. Centraal stond de campagne om meisjes in Uganda onbezorgd naar school te laten gaan tijdens hun menstruatie.

De regioteams hebben de roze winkelroutes van 9 tot en met 12 oktober georganiseerd om aandacht te vragen voor de nieuwe fondsenwervende campagne rond het thema ‘Menstrual Hygiene Management’. In Uganda is gebrek aan goed en betaalbaar maandverband. Meisjes moeten zich behelpen met bladeren of vodden en op school is vaak geen goede wc waar ze zich kunnen verschonen. Veel meisjes blijven daardoor thuis als ze ongesteld zijn, en lopen hierdoor zo’n leerachterstand op dat ze uiteindelijk stoppen met school.

 

Toegang tot maandverband

Zo’n 315 winkels en 1 bibliotheek hebben zich in het kader van de roze winkelroutes ingezet en riepen bezoekers op om in actie te komen door een SMS te sturen. Voor € 5,- houd je een meisje op school. Het doel van het ‘Menstrual Hygiene Management’ project in Uganda is dat nóg meer meisjes hun school afmaken, o.a. door het geven van voorlichting over menstruatie en toegang tot duurzaam maandverband. In Amsterdam hebben de vrijwilligers op de Haarlemmerdijk een flashmob gehouden met ballonnen, Haarlem had de Plan-tent op de Grote Markt neergezet en in Groningen en Rotterdam kreeg het winkelend publiek flyers van vrijwilligers. Bij de Plan-tent in Utrecht schetste Cabaretière Kiki Schippers op
grappige wijze het leed rond menstruatie en prees de ’AFRIpads’. Plan samen met AFRIpads Uganda’.