Kanya: “Onderwijs heeft zo veel voor me betekend”

“Het was alsof ik herboren werd; mijn hele toekomst lag voor me. Onderwijs heeft zo veel voor me betekend,” – Kanya (19 jaar).

De negentienjarige Kanya komt uit een arme familie in Noord-Thailand. Tegenwoordig studeert zij aan de universiteit. Maar zonder steun van sponsors als u had haar leven er misschien heel anders uitgezien.

Kanya is het enige meisje in de familie. Haar oudste broer ging van school omdat hij moest bijverdienen. Vanaf dat moment droeg Kanya de zorg voor haar twee jongere broers. Daarnaast moest ze haar ouders helpen op het land. Haar ouders verdienen ieder ongeveer 100 baht (circa €2,50) per dag. Van dat bedrag kon de familie niet leven. Om bij te springen werkte Kanya vaak in het weekend.

Kanya’s familie behoort tot de etnische groep Lahu. Dit betekent dat ze, net als 400.000 anderen uit verschillende etnische groepen, geen officieel burgerschap hebben. “We zijn staatloos en hebben geen identiteitspapieren, en we mogen veel dingen niet. We leven bij de dag. Ik werk het weekend van acht tot vijf, waarmee ik maar 100 baht verdien.” Staatloze kinderen worden vaak uitgesloten van scholen en universiteiten.

In het laatste jaar van de middelbare school schreven Kanya’s vrienden zich in voor vervolgstudies en op universiteiten. Voor Kanya zat dat er niet in. “Ik was jaloers op mijn vrienden die maar over hun studies door bleven praten, terwijl ik naar werk zocht. Als ik geld had gehad zou ik zeker zijn gaan studeren.”

Gelukkig hoorde Kanya via haar school over een project van Plan dat haar kon helpen. In 2011 startte Plan met een studiebeurzenproject, speciaal bedoeld om meisjes uit etnische minderheidsgroepen onderwijskansen en een kans op een inkomen te geven. Plan betaalt het schoolgeld, het vervoer van en naar school, en de benodigde schooluniformen, maaltijden en boeken.

Kanya meldde zich aan en werd geaccepteerd. Ze studeert nu Japans aan de Universiteit in Chiang Rai. “Onderwijs betekent zo veel voor me. Mensen kijken nu niet langer op me neer,“ zegt Kanya. “Ik heb net mijn eerste studiejaar af en ik weet zeker dat het volgende hoofdstuk van mijn leven beter zal zijn dan ooit.”

Behalve dat onderwijs een basisrecht is, zijn er andere redenen om in meisjes te investeren. Onderzoek van de Wereldbank wijst uit dat onderwijs aan meisjes beter rendeert dan onderwijs aan jongens. Mannen besteden slechts dertig tot veertig procent van hun inkomen aan de familie, terwijl dit bij vrouwen negentig procent van hun inkomen is. Het onderzoek toont ook aan dat landen die weinig of niet in vrouwen investeren zich langzamer ontwikkelen.

Plan wil op termijn vijfhonderd meisjes uit etnische minderheidsgroepen stimuleren om naar de universiteit te gaan. Op deze manier kunnen zij net als Kanya hun dromen waarmaken. De eerste successen zijn geboekt: dertig meisjes uit bergstammen schreven zich in op de universiteit.

“Vroeger moest ik voortdurend op zoek naar werk. Nu ben ik vrij als een vlinder en concentreer ik me op mijn studie,” zegt Kanya. “Dit is de mooiste tijd van mijn leven.”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind