Anam: ” Naar school gaan bleef een droom”

Onderwijs biedt jongeren een kans hun leven te verbeteren. Het opent deuren naar nieuwe mogelijkheden en werk.

Het kastensysteem is tijdens de scheiding van India en Pakistan in 1947 officieel afgeschaft. Toch is discriminatie nog altijd diep geworteld in de cultuur. Hierdoor worden miljoenen mensen belemmerd in het scheppen van kansen.

Aanhoudende discriminatie

Veel arme families komen uit de laagste groep in het kastensysteem: de ‘onaanraakbaren’. Deze mensen worden uitgesloten en gemarginaliseerd. Meisjes uit deze gemeenschappen gaan meestal niet naar de middelbare school. Ook is de kans groot dat zij al op jonge leeftijd stoppen met de lagere school. Omdat zij jong, onervaren en ongeschoold zijn, maken zij alleen kans op slecht betaald werk. Net als hun moeders komen zij vaak te werken als hulp in de huishouding. Of zij zorgen voor de jongere broertjes en zusjes thuis.

Anam, een jonge vrouw in Islamabad, kan hier maar al te goed over meepraten. Haar moeder werkt als huishoudelijke hulp en haar vader is schoonmaker. Door haar achtergrond kon zij nooit naar school, en zij is nu moeder van twee jonge kinderen.

“Toen ik de schoolgaande leeftijd had, dwongen mijn ouders me te trouwen,” legt Anam uit. “Mijn droom om naar school te gaan bleef een droom, maar ik bleef eraan denken. Naar school gaan leek mij het leukste dat er was.”

Nieuwe mogelijkheid

Door het project kreeg Anam een tweede kans. Toen Plan het project voor versneld onderwijs bij Anam introduceerde, meldde ze zich meteen aan. Het initiatief helpt jongeren die de schoolgaande leeftijd hebben gepasseerd, terug op school. De jongeren volgen het onderwijsprogramma, dat normaal tien jaar kost, in een versneld tempo van twee jaar.

Anam was bang dat het te zwaar was om te leren, naast haar taken als moeder van twee. Maar het programma biedt oplossingen voor dit soort problemen. “Op een bepaald moment wilde ik ermee ophouden, omdat het niet viel te combineren met de schooltijden van mijn kinderen,“ zegt Anam. “Maar ik heb het besproken met het projectteam en nu mag ik zelf mijn tijden bepalen.”

Kansen doorgeven

Dit onderwijsproject, dat in 34 sloppenwijken van Islamabad loopt, helpt jongeren als Anam meer kansen te creëren. Onderwijs zorgt er ook voor dat hun eventuele kinderen een betere start krijgen in het leven. Met een middelbareschooldiploma op zak, maken de jongeren meer kans op een redelijk inkomen. Daardoor kunnen zij beter voor hun kinderen zorgen. Anam geeft haar kinderen de kansen die zij zelf niet heeft gekregen: allebei haar kinderen gaan naar school.

Twee jaar later heeft de enthousiaste leerlinge niet alleen haar diploma gehaald, ze is vastbesloten om door te leren en op computerles te gaan. Anak is zo gemotiveerd geraakt, dat zij leerkracht wil worden. Zo kan zij kansarme meisjes de obstakels, die zij zelf maar al te goed kent, helpen overwinnen.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind