Francis: “Met een kleine lening startte ik een winkeltje”

“Op de training leerde ik vol vertrouwen een eigen bedrijfje te runnen” vertelt Francis. Plan helpt jongeren in Zambia, die vaak weinig onderwijs hebben gehad, met het starten van een bedrijfje.

Nadat Francis (25) van de middelbare school kwam, moest hij hard werken om zijn familie te onderhouden. Vervolgonderwijs zat er voor hem niet in. Daar was geen geld voor, omdat zijn vader blind is en niet kan werken. “Ik ben het oudste kind thuis,” zegt Francis. “Daarom moet ik voor mijn ouders en broers en zussen zorgen.”

Zoals veel jongeren die door armoede niet verder konden leren, had Francis weinig uitzicht op officieel werk. Er zijn niet veel vakopleidingen en jongeren die een zaakje willen beginnen krijgen geen zakelijke ondersteuning en krediet. Ook zijn er weinig banen in het officiële circuit. Maar Francis was vastbesloten om voor zijn familie te zorgen. Ze zijn thuis met zijn twaalven: zijn vrouw Martha, zijn kinderen, zijn ouders en jongere broers en zussen.

Van start met een lening

Na twee jaar sappelen om genoeg geld voor de familie te verdienen, werd Francis lid van een spaar- en leengroep. Deze groepen stellen jongeren als Francis in staat een eigen bedrijfje te starten. “De leden lenen een klein bedrag om in een bedrijfje te investeren,” zegt Francis. “Ik heb nooit meer dan €13,- geleend. Maar het was genoeg om een katemba (winkeltje) aan huis te beginnen, waar ik levensmiddelen verkoop.”

Toch bleek het moeilijk om genoeg waren voor zijn winkeltje in te kopen. Soms gingen er weken voorbij zonder dat hij zijn voorraad had aangevuld. Hij had het geld meer nodig voor zijn kinderen en familie. “In het begin gingen al mijn verdiensten op aan eten voor de familie,” zegt Francis. “Mijn zaakje kon daardoor niet groeien.”

Bedrijfstraining

Francis en zijn vrouw Martha, die met de winkel helpt, zagen in dat ze te weinig zakelijke kennis hadden. Eind 2012 begonnen zij, samen met 318 anderen, aan een bedrijfstraining van Plan.

Dit bracht ze op ideeën. Met een nieuwe lening uit het spaar- en leenfonds kochten zij meer levensmiddelen. Daarmee begonnen zij een permanente stal in het drukke centrum van hun dorp. Ze begonnen ook waren te ruilen voor maïszaden, die zij voor winst verkopen. Hun omzet is hierdoor verdrievoudigd.

“Ik heb geleerd rekensommen te maken, zodat we het verdiende geld op de juiste manier besteden. Ik help mijn moeder met zaden en andere dingen die nodig zijn bij het kweken van groenten voor de familie. En ik wil binnenkort een grotere winkel bouwen.”

Door hard te werken bouwen Francis en Martha aan een betere toekomst voor hun kinderen, en voor Francis’ jongere broers en zussen.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind