Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Esther: “Ik was bang voor de uitslag van de HIV-test”

Kameroen heeft een van ’s werelds hoogste aantal inwoners met HIV. Meer dan vijf procent van de bevolking – en in het midden van het land zelfs meer dan zes procent – is met het virus geïnfecteerd. Naar schatting zijn 610.000 Kameroeners geïnfecteerd met HIV.

Plan werkt in de armste gebieden in Centraal Kameroen. Hier zijn het vooral vrouwen en jongeren die geïnfecteerd raakten. Door hun ondergeschikte rol en door een gebrek aan informatie, kunnen zij geen bewuste keuzes maken op het gebied van seksualiteit.

HIV/aids is zo’n groot taboe dat mensen met HIV hun ziekte geheim houden, uit angst dat zij door hun familie en gemeenschap worden verstoten. Zij hebben nauwelijks toegang tot goede gezondheidszorg en krijgen geen emotionele steun en praktische hulp.

Advies en informatie

Samen met de overheid, lokale partners, dorpsleiders en gezondheidswerkers, werkt Plan aan het doorbreken van de taboes rondom HIV/aids.

Door het onderwerp bespreekbaar te maken, zorgt Plan ervoor dat (vooral) jongeren voldoende informatie krijgen om zichzelf tegen het virus te beschermen. Jongeren met HIV kunnen zo ook tegen de ziekte worden behandeld.

Agnes is achttien jaar oud en zit op de middelbare school. Zij was een van de meisjes die, als onderdeel van een anti-aidscampagne, een HIV-test liet afnemen. “Ik durfde de test eerst niet te laten doen, omdat ik bang was voor de uitslag. Dit keer had ik genoeg moed verzameld en liet ik het doen.”

Dit project is onderdeel van een uitgebreid programma, waarbij Plan in gemeenschappen voorlichting geeft over HIV/aids. Hiertoe trainde Plan gezondheidswerkers en gemeenschapsgroepen. In dorpen en op scholen leren zij mensen nu hoe ze zichzelf tegen HIV kunnen beschermen.

In het district Okala, in het midden van het land, organiseerden zij voorlichtingsbijeenkomsten. Ook deelden zij condooms uit en nodigden zij jongeren uit om met elkaar te praten. Bijvoorbeeld over hoe je jezelf tegen HIV kunt beschermen, het veranderen van risicovol gedrag, en het tegengaan van stigmatisering en discriminatie van mensen met HIV/aids.

Openlijke discussie

Iedereen die dit wilde, kon zich laten testen. Gezondheidswerkers volgden trainingen in het geven van steun en begeleiding aan mensen die geïnfecteerd bleken te zijn.

Gaandeweg vertelden steeds meer mensen met HIV/aids hun verhaal. Hun problemen zijn door dit project bespreekbaar geworden en meer mensen laten zich testen en behandelen. Het project heeft voor een doorbraak gezorgd. Jonge vrouwen als Agnes, die tot haar opluchting geen HIV heeft, weten nu hoe ze zichzelf tegen het virus kunnen beschermen. “Nu ik weet dat ik geen HIV heb, zal ik maatregelen nemen om het niet te krijgen.”

Haar vriendin Esther is het ermee eens. “Vroeger wilde ik niets over HIV/aids horen en nam ik het niet serieus. Maar door het project heb ik geleerd dat het een serieus onderwerp is.”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.