Carlitos: armoede maakt kwetsbaar

Belangrijk feit: Arme landen hebben een hoger aantal inwoners met beperkingen dan rijke landen. Deze beperkingen komen over het algemeen vaker voor bij vrouwen, ouderen en arme mensen.

De negenjarige Carlitos woont met zijn ouders en oudere zus in een kleine, geïsoleerde gemeenschap in het noordoosten van El Salvador. Carlitos is doof en toen hij groter werd kreeg hij ook last van zijn evenwicht. Bovendien kon hij moeilijk lopen en praten. Zijn ouders beschikten niet over de kennis en middelen om hem de zorg te geven die hij nodig had.

Armoede maakt Carlitos al kwetsbaar, maar door zijn beperking wordt hij nog verder uitgesloten. De World Health Organisation (WHO) stelt dat kinderen met beperkingen uit arme gemeenschappen minder onderwijskansen krijgen.

Uitgesloten en vergeten

Drie jaar geleden leek het of Carlitos slechts een WHO-statistiek was. Op zijn kleuterschool waren de leermiddelen en leerkrachten om Carlitos vooruit te helpen niet aanwezig. Hij moest van school en bracht zijn dagen vervolgens thuis door zonder te kunnen spelen of leren.

Zijn gemeenschap was bijna vergeten dat hij bestond en Carlitos had zelf de hoop verloren dat hij zijn schoolvrienden terug zou zien. Zonder onderwijs zou hij zeker een toekomst tegemoet gaan vol armoede en afhankelijk blijven van anderen.

Een enkel jaar later zag zijn leven er ineens heel anders uit. Samen met de gemeenschap en de overheid startte Plan het project CAIPI. Het doel hiervan is om kinderen in de leeftijd van nul tot zeven jaar de best mogelijke start in het leven te geven. Plan biedt de kinderen zorg en onderwijs en helpt ze sociaal vaardig te worden.

Geïntegreerde zorg

Het CAIPI-centrum dat Carlitos bezoekt is bestemd voor kinderen tot zeven jaar en die met een beperking. Carlitos gaat er drie ochtenden per week naartoe en speelt er met zijn vriendjes. Naast het spelen leert hij er lezen, schrijven en rekenen.

Het centrum wordt beleid door Maria, een buurtbewoonster. Zij volgde een training van Plan en de overheid om zo alle aspecten van de zorg voor en stimulatie van jonge kinderen bij elkaar te brengen. Met dit ‘recept’ krijgen de kinderen een goede basis om, zowel lichamelijk als geestelijk, gezond op te groeien. Zo stromen zij bovendien gemakkelijk door naar de lagere school.

Maria werkt nauw samen met de families. Zij helpt ze bijvoorbeeld door de kinderen gezonde snacks te geven of door uit te leggen hoe ze hun kinderen met spelletjes tot leren aan kunnen zetten.

Het CAIPI-centrum heeft het leven van Carlitos en dat van zijn familie enorm veranderd. Hij speelt nu met andere kinderen en wordt niet langer buitengesloten. Zijn zelfvertrouwen is toegenomen, hij heeft nieuwe vaardigheden opgedaan en zijn mentale ontwikkeling en gedrag horen bij een jongen van zijn leeftijd. Hij vindt het leuk om te leren en doet met alles mee. Zijn moeder Patricia zegt: “Hij is een rustige jongen die graag speelt.”

Carlitos is nu negen jaar en bijna klaar om naar de lagere school door te stromen. Hij zal het daar ongetwijfeld goed doen. Zo zal hij langzamerhand de kans krijgen verder te leren om daarna net als zijn vrienden werk te vinden.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind