Yasmin: “Een eigen tv-programma als uitlaatklep”

Jongeren zijn belangrijk voor Egypte. Hun dromen, waarden en idealen bepalen de toekomst van het land.

Yasmin heeft altijd geweten dat ze iets voor haar gemeenschap kon betekenen. Dankzij haar doorzettingsvermogen kreeg zij een belangrijke stem in de ontwikkeling van haar buurt. Bovendien is ze hard bezig haar droom, om journalist te worden, te verwezenlijken.

Ik ben opgegroeid in de sloppenwijken van Caïro,” zegt Yasmin. “De meeste mensen zijn daar zo arm, dat ze nauwelijks kunnen overleven. Door de armoede zijn er in mijn buurt veel werkende kinderen en straatkinderen, en er komen veel kindhuwelijken voor.”

Yasmin werd op twaalfjarige leeftijd lid van een lokale kinderclub. In elke Egyptische gemeenschap bestaat een dergelijke club. Hier kunnen kansarme en kwetsbare kinderen hun problemen met elkaar bespreken. Ze leren er bovendien het heft in handen nemen en hun leven en gemeenschap te verbeteren.

Succesvolle campagne

De leden van de club leren dat kinderen rechten hebben. Bijvoorbeeld het recht om naar school te gaan, het recht op een schone en veilige leefomgeving en het recht op een eigen mening en om gehoord te worden. De clubs zijn natuurlijk ook bedoeld om vrienden te maken, aan activiteiten deel te nemen en plezier te hebben.

De kinderen in Yasmins club maakten zich vooral zorgen over de bergen afval die in hun straten lagen te rotten. Ze vervuilden niet alleen het straatbeeld, maar vormden ook een gezondheidsrisico voor de kinderen die daar buiten spelen.

De club startte een campagne voor een grote schoonmaakactie. Voor deze campagne werkten zij samen met de lokale overheid. De actie werd in de buurt bekend gemaakt en leerde de mensen hun gedrag te veranderen. Yasmin raakte enthousiast en besloot deel te nemen aan een mediaproject voor kinderen en jongeren. Het programma, dat door Plan werd georganiseerd, gebruikt media en theater om kinderen te laten samenwerken en naar creatieve oplossingen te zoeken voor hun problemen.

Je stem laten horen

Samen met lokale partners trainde Plan de kinderen in het maken van een tv-programma, ‘Luister naar ons’. Het programma heeft een groot bereik en elke aflevering handelt over een ander onderwerp. Tot dusver ging het al over kindhuwelijken, kinderarbeid en verbaal en seksueel geweld.

De programma’s zijn uniek omdat kinderen en jongeren uit de armste gemeenschappen van begin tot eind bij het productieproces worden betrokken. Zo bepalen zij het onderwerp en filmen zij de gesprekken. Dit zorgt ervoor dat de kinderen zich echt baas van het programma voelen. “We beschouwen het programma als onze belangrijkste uitlaatklep,” legt Yasmin uit.

Yasmin kreeg door de kinderclub een stuk meer zelfvertrouwen. Zij heeft vaardigheden geleerd waarmee ze haar gemeenschap verder kan helpen. “De projecten gaven me de kracht en de inspiratie om meer voor mijn buurt en land te doen.”

Voor Yasmin staat de toekomst haar duidelijk voor ogen: zij wil journalist worden. “Mijn droom is om de stem te worden van gemarginaliseerde groepen. Zij durven zich niet te laten horen, daarom wil ik het voor ze doen.”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind