Phuong: “Ik heb nu veel vrienden”

Phuong1 CPPR-2012-VNM-CPO2-02-lprPhuong uit Vietnam is achttien. Ze heeft een lange paardenstaart en een zachte stem. Haar ouders scheidden toen ze vier was. Phuong woonde tot haar tiende bij haar vader en zijn nieuwe vrouw. Ze werd van school gehaald om te zorgen voor haar stiefzusjes en werd veelvuldig geslagen. Phuong’s moeder kreeg geen contact met haar dochter, tot ze ten einde raad de vrouwenbond inschakelde. Met hun hulp kreeg ze Phuong terug.

Phuong had na al die rotjaren een flinke leerachterstand opgelopen en psychisch een enorme knauw gekregen. Samen bouwden ze weer een leven op. De teleurstelling was dan ook groot toen Phuong zakte voor haar toelatingsexamen voor de universiteit. Gelukkig werd ze wel toegelaten tot het door Plan gesubsidieerde REACH-programma, waar ze zich had ingeschreven voor een marketingtraining.

In de maanden die volgden, bloeide Phuong helemaal op. “Toen ik net begon, was ik verlegen en zei ik weinig. Maar nu heb ik veel vrienden. En het lukt me ook steeds beter om mijn mond open te doen en niet steeds zo stil en verlegen te zijn.” Haar droom? Een goede baan vinden, zodat ze genoeg verdient om haar moeder en broertje te onderhouden.