Bao: “Ik zorg nu beter voor mijn kinderen”

Een op de tien kinderen in Vietnam maakt de lagere school niet af. Zowel Bao als zijn vrouw Huong mochten niet naar school, omdat hun ouders het nut van onderwijs niet in zagen. Een fout die zij niet willen maken met hun eigen kinderen.

Bao, Huong en hun vier kinderen wonen in een bergachtig gebied in het noordoosten van Vietnam. Zij leven van de opbrengst van een lapje grond, waar zij vooral maïs verbouwen. De oogst is voldoende om de familie negen maanden lang van te voeden. De overige drie maanden kopen ze maïs op de markt.

Het kost Bao en Huong enorm veel moeite om eten op tafel te kunnen zetten, en te zorgen dat ze een dak boven hun hoofd hebben. Geld voor iets anders hebben ze niet. Met hulp van Plan kregen zij zicht op onderwijs, gezondheidszorg en een hygiënische leefomgeving.

Veel kinderen in Vietnam krijgen geen goede start in het leven. Net als Bao en Huong kunnen zij niet naar school en groeien zij op in een onhygiënische leefomgeving. Hun gezondheid loopt hierdoor gevaar.

Kennis delen

Plan zorgt ervoor dat ouders als Bao en Huong hun kinderen het onderwijs en zorg geven die zij nodig hebben. Ouders leren hoe kleine kinderen gezond blijven en zich goed kunnen ontwikkelen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: het ’s winters warm houden van baby’s, basishygiëne, en het behandelen van veelvoorkomende ziektes. Ook leren ouders dat kinderen in hun eerste levensjaren moeten kunnen spelen en leren.

Bao is een enthousiast lid geworden van de lokale oudergroep en woont maandelijks vergaderingen bij. Ouders worden gestimuleerd om een grotere rol te spelen in de ontwikkeling van hun kinderen. Dit advies heeft Bao ter harte genomen. “Vroeger schonk ik niet veel aandacht aan de kinderen. Ik liet ze groeien, net als de maïs en cassave.” zegt hij. “Maar tijdens de ouderbijeenkomsten leerde ik beter voor ze zorgen.”

De familie hecht nu ook veel belang aan onderwijs. Hun oudste twee zoons zitten in groep zes en acht van de plaatselijke middelbare school. Hun derde zoon zit op de lagere school en de jongste zoon gaat binnenkort naar de peuter/kleuterschool. Hoewel het veertig minuten lopen is naar school, stimuleert Bao zijn zoons hun onderwijskansen te benutten. Zijn inspanningen werpen vruchten af: Zijn kinderen halen mooie cijfers op school.

Een gezonde omgeving

Het is ook nodig om de hygiëne te verbeteren. Het afgelopen jaar installeerden Bao en Huong een toilet. Bao zegt: “Omdat we onze behoefte niet meer buiten hoeven te doen, blijft onze omgeving schoon. Zo hebben we minder risico op ziektes zoals diarree.”

Hun twee oudste zoons begrijpen hoe hard hun ouders moeten werken. Zij willen later heel graag hun diploma halen en werk vinden. Gezonde voeding, hygiëne en onderwijs dragen bij aan hun ontwikkeling. Als kinderen zich van jongs af aan goed kunnen ontwikkelen, krijgen zij zicht op een betere toekomst.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.