Sandrine: “Ik kan weer toekomstplannen maken”

De negentienjarige Sandrine is erg enthousiast over haar schoolopleiding en de kansen die ze daardoor hoopt te krijgen. Maar een paar jaar geleden zag haar toekomst er niet zo hoopvol uit.

Sandrine, die in een dorp in het zuidoosten van Rwanda woont, zat in de tiende groep van de middelbare school toen zij zwanger werd. Ze durfde dit thuis niet te vertellen. “De zwangerschap kwam onverwachts en ik probeerde het geheim te houden. Maar toen mijn ouders erachter kwamen zeiden ze dat ik ‘mijn rotzooi terug moest brengen naar waar ik het vandaan had.”

Obstakels

Ik besloot van school te gaan en ver bij mijn ouders vandaan te gaan wonen.” Sandrine kreeg steun van vrienden en familie, in het bijzonder van een tante. “Nadat ik was bevallen, adviseerde mijn tante me terug te gaan naar school en door te leren. Maar ik schaamde me en vond het moeilijk om een stap te zetten.”

Sandrine’s verhaal is niet uitzonderlijk. Ongeplande zwangerschap is slechts één van de vele obstakels die Rwandese meisjes in hun onderwijskansen belemmeren. Sociaal en cultureel gezien wordt er weinig waarde gehecht aan onderwijs voor meisjes. De meeste families zijn arm en hoewel er geen schoolgeld wordt gevraagd, zijn er toch altijd kosten aan school verbonden. Dit brengt ouders in een lastig parket. De meesten kiezen ervoor het kleine beetje geld dat ze hebben te besteden aan onderwijs voor hun zonen in plaats van voor hun dochters.
Er zijn echter nog meer obstakels. Veel meisjes durven tijdens hun menstruatie niet naar school. Het ontbreekt hen namelijk aan zelfvertrouwen en er is bovendien veel geweld tegen meisjes.

Nieuwe inspiratie

Plan ondersteunt op 48 scholen tienermeisjes die een groot risico lopen om vroegtijdig van school te gaan. De meisjes krijgen professionele begeleiding en zij nemen deel aan inspirerende workshops. Zij leren er over carrièreplanning, het belang van onderwijs en zij praten over de manier waarop vrouwen en meisjes, zelfs op nationaal niveau, het verschil kunnen maken.

Sandrine’s voorbeeld laat zien waarom dit project noodzakelijk is en hoe het leven van de meisjes hierdoor kan verbeteren. Haar school tipte haar om aan het programma deel te nemen. Zo kreeg zij in een moeilijke periode in haar leven de hulp en begeleiding die zij nodig had. Ze vond het programma erg nuttig en de workshops hebben haar meer zelfvertrouwen gegeven. Bovendien kreeg zij antwoord op vragen waar zij mee worstelde, zoals het belang van onderwijs, gelijkheid tussen meisjes en jongens, persoonlijke groei en het creëren van een inkomstenbron. “We hebben veel geleerd tijdens de trainingen en ik kreeg een goed beeld van mijn leven. Het eerste dat ik leerde was dat fouten uit het verleden je toekomst kunnen bepalen.”

Sandrines leven ziet er nu heel anders uit. “Dit project heeft mijn leven en mijn kijk op onderwijs en de toekomst compleet veranderd.” zegt ze. Ze zit nu in groep 11 op school en heeft ambitieuze plannen voor later. En zij is niet de enige: tot dusver profiteerden meer dan 300 tienermeisjes van dit project.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind