Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Maria: “Gelijke kansen voor meisjes”

Maria, een slimme meid uit een dorp in de provincie Eastern Samar, droomde al jaren van een vakdiploma en een goede baan.

Zoals veel kinderen in de Filipijnen waren haar mogelijkheden door armoede beperkt. Na de middelbare school moest zij van haar familie bijdragen aan het gezinsinkomen. Maria vertrok naar de hoofdstad, Manila, om werk te zoeken. Maar zonder hoger onderwijs en de nodige vaardigheden, was er voor haar alleen werk in een fabriek. Daar moest zij vreselijk lange dagen maken. Ze zegt: “Ik moest heel vroeg opstaan en ging laat naar bed. Ik wist dat dit me niet verder bracht en dat ik moest zoeken naar een kans om door te leren.”

Onderwijs biedt kansen

Na een aantal maanden in Manila keerde Maria terug naar huis. Daar hoopte ze een manier te vinden om te kunnen doorleren. Plan werkt, ook in Maria’s gemeenschap, aan verbetering van de arbeidskansen van jongeren. Met goedkeuring van haar ouders en een studiebeurs van Plan volgde Maria een halfjaarlijkse vakopleiding in de stad Cebu.

Ze leerde daar lassen. “Eerst had ik twijfels, omdat lassen typisch iets is voor mannen. Vooral de eerste maand was moeilijk, omdat ik niet wist of ik de goede keuze had gemaakt. Ik dacht steeds: ‘Wat doe ik hier?’ Dit is een mannenwereld.”

Kansen voor meisjes

De jongens in haar klas waren echter positief ingesteld. In plaats van Maria te pesten, spoorden ze haar aan om door te zetten. Mary Ann, het schoolhoofd, zegt: “Het centrum hanteert alternatieve lesmethoden en gelooft in gelijke kansen voor meisjes en jongens.”
Plan werkt aan een gedragsverandering ten opzichte van vrouwen die dit soort werk doen. “In het begin kregen we weinig begrip van onze partnerbedrijven. Zij vonden dat lassen mannenwerk was. Maar het vakmanschap van de meisjes is heel erg groot.”

Maria en de andere meiden in haar klas hebben bewezen dat lassen niet alleen iets voor mannen is. Na drie maanden training kreeg Maria, net als twee andere meiden uit haar klas, een baan als kwaliteitscontroleur bij een lokaal bedrijf aangeboden. Gelijktijdig vervolgt ze haar training. “Het bedrijf heeft ons aangenomen voor ons vakmanschap. Het is simpel: Wat mannen kunnen, kunnen vrouwen en meisjes ook. We moeten gewoon samenwerken.”

Maria greep de kans aan om haar droom te verwezenlijken. Haar familie is blij dat ze een goede toekomst voor zichzelf heeft gecreëerd. Maria vindt het ook fijn dat ze haar familie kan ondersteunen en kan bijdragen aan het onderwijs van haar jongere broers en zussen.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.