Ibrahima: “We hebben veel van dit project geleerd”

Tweederde van de Senegalese jongeren (van 15-24 jaar) hebben de lagere school niet afgerond en hebben geen diploma.

Plan lanceerde een initiatief, waarbij jongeren verschillende vaardigheidstrainingen volgen. De jongeren helpen daarna mee met het ontwikkelen en uitvoeren van projecten in hun gemeenschap.

Iedereen heeft behoefte aan openbare voorzieningen, zoals gezondheidszorg en recreatiecentra. Veel gemeenschappen in Senegal beschikken echter niet over deze voorzieningen. Ofwel omdat er niet in is geïnvesteerd, ofwel omdat ze door vandalisme of overstromingen onbruikbaar zijn geworden.

Jeugdwerkloosheid is een groot probleem en jongeren zonder diploma kunnen moeilijk aan werk komen. Meisjes hebben de minste kansen omdat slechts 27 procent van hen de lagere school heeft doorlopen. Investeringen in onderwijs en opleidingen voor jongeren zijn dringend nodig.

Jongeren staan centraal

Plan begeleidt jongeren bij het creëren van nieuwe en nuttige voorzieningen in hun gemeenschap. In de omgeving van Dakar namen 150 jongeren, van wie velen weinig of geen onderwijs hadden gehad, deel aan de activiteiten.

Zij volgden trainingen in het plannen en beheren van, en het fondsenwerven voor, verschillende projecten. Zo waren zij onder meer betrokken bij de aanleg van een speeltuin en het creëren van zorgvoorzieningen. Een groep mentoren bood hierbij ondersteuning.

Het heft in handen

De jongeren hebben hard gewerkt. Hun gemeenschappen beschikken nu over een groot aantal voorzieningen, waarvan zij nog lang kunnen profiteren. In Media-Fass is een medische hulppost gekomen, in Medina Gounass werd een voetbalveld aangelegd en Ndiareme-Limamoulaye kreeg een park en een recreatieruimte.

Dit initiatief heeft het leven van de jongeren enorm veranderd. Idrissa (17) legt uit: “Ons buurthuis, dat in verval was geraakt, is gerepareerd. We hebben een heleboel geleerd met het plannen en uitvoeren van de activiteiten.”

De jongeren voelen zich erg betrokken bij hun werk. Binata zegt: “Door dit project heb ik meer geleerd over de stedelijke omgeving. We snappen nu dat we onze speeltuin goed moeten onderhouden.”

Vrouwen in Senegal zorgen van oudsher voor het huishouden, of zij werken op het land. Dit project doorbreekt bestaande rollenpatronen. Het geeft meisjes namelijk het zelfvertrouwen en de vaardigheden om mee te helpen met de activiteiten. Fatoumata zegt: “Als jong meisje kreeg ik de kans om bij te dragen aan het speeltuinproject, en we zorgen goed voor het voetbalveld, zodat het niet in verval raakt.”

Deze campagne verandert ook de blik van volwassenen op jongeren. Cheikh Sarr, burgemeester van Guediawaye City, bevestigt dit. “Jongeren zijn nu echt in staat om dit soort projecten goed uit te voeren en financieel te beheren.”
Idrissa, Binata, Fatoumata en hun teammaatjes gaven hun gemeenschappen mooie openbare ruimtes. Ook is hun kans op werk door het project enorm toegenomen.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind