Ghislaine: “Alle meisjes moeten een kans krijgen”

Met een werkloosheidspercentage van veertig procent, krijgen jongeren op het platteland nauwelijks kans op werk. Vooral meisjes en jonge vrouwen hebben het moeilijk, omdat zij vaak van school gaan om te trouwen of voor het huishouden moeten zorgen. Dertig procent van de meisjes is vóór hun achttiende jaar getrouwd.

Een van de meisjes die, met hulp van Plan, besloot een ander pad te volgen is Ghislaine. Via de plaatselijke meidenclub neemt zij deel aan een speciaal project. Doel is dat meisjes voldoende vaardigheden opdoen en zelfvertrouwen kweken om financieel zelfstandig te worden.

Ghislaine is de oudste van drie kinderen en woont bij haar moeder in het zuidoosten van Haïti. Haar moeder verkoopt frisdrank als bijverdienste en haar vader woont in Port-au-Prince, waar hij als automonteur werkt.

Een vak leren

Ghislaine leerde via het project een vaardigheid om haar verder te helpen. Zij koos ervoor om te leren haken. Zij volgde een training en kreeg haaknaalden en wol. Nu haakt zij allerlei spullen die ze kan verkopen, zoals babymutsjes, telefoonhoesjes en tassen.

Behalve een nieuwe vaardigheid leren jongeren als Ghislaine zich beter staande te houden in de maatschappij. Verder krijgen ze voorlichting over voorbehoedsmiddelen, zodat ze zichzelf weten te beschermen tegen seksueel overdraagbare ziektes en zwangerschap. Ghislaine heeft geleerd hoe zij HIV/aids en cholera moet voorkomen. Zij leerde zich te uiten en zelfvertrouwen op te bouwen. Ook kreeg zij boeken, waardoor haar leesvaardigheid verbeterde.

Met de verkoop van haar spullen heeft Ghislaine tot nu toe €32,- verdiend, een behoorlijk bedrag in Haïti. Plan biedt jongeren (voor het merendeel jonge vrouwen) de kans om kleine bedragen te sparen en te lenen. Zo leren zij met geld omgaan en krijgen zij de mogelijkheid om financieel onafhankelijk te worden.

Ghislaine wil een spaarrekening openen bij Fonkoze, een non-profitorganisatie die microkrediet verstrekt. Het geld wil zij gebruiken om meer materiaal te kopen, zodat ze haar bedrijfje kan uitbreiden.

Meer respect

Ghislaine wil haar kennis graag delen en leert haar vrienden allerlei zaken die ze tijdens de training heeft geleerd. Ze speelt een nieuwe rol, waardoor de kijk van anderen op haar is veranderd. “Ik kan niet vertellen hoe het project mijn leven heeft veranderd. Zelfs de mensen in mijn dorp behandelen me anders.”

De toekomst gaat Ghislaine nu vol zelfvertrouwen tegemoet. “Toen ik mijn plan aan mijn vader voorlegde om samen een bedrijfje te beginnen, was ik zo blij dat hij ermee instemde. Hij vertrouwt me!” Haar vader is ook verheugd. “Ik vind het leuk om haar in haar plannen te steunen. Het is mijn plicht om haar te helpen!”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind