Een betere toekomst voor Joana

Minder dan de helft van de tieners gaat naar de middelbare school. Veel jongeren hebben weinig vaardigheden. Joana is een moeder van negentien jaar. Om te helpen met het levensonderhoud van haar man en baby, is zij op zoek naar een baan.

Omdat Joana haar school niet had afgemaakt, waren haar kansen op werk klein. Totdat ze zich aanmeldde voor een programma van Plan.

Joana woont met haar familie in het district Aileu in het westen van Oost-Timor. Ze zijn thuis met z’n vijven: Joana, haar moeder en vader, haar man Nino en hun babydochter Isabel. Zij zijn allen afhankelijk van Nino’s salaris. Nino werkt als houthakker, maar hij krijgt slecht betaald en het aantal werkuren is onzeker. Hij verdient een kleine €50,- per week. Geen vetpot met vijf mensen.

Joana wil werken om te kunnen bijverdienen. “Ik wil mijn familie ondersteunen, maar het is moeilijk om werk te vinden, omdat ik geen vak heb geleerd. Mijn ouders waren arm, waardoor ik mijn school niet kon afmaken.” Het is frustrerend voor Joana, die wel wil werken, maar daarvoor de kans niet krijgt.

Veel jongeren zitten helaas in dezelfde situatie. Meer dan driekwart van de bevolking is jonger dan dertig, en de helft van hen is werkloos. Dit betekent dat veel jonge gezinnen in armoede leven en weinig uitzicht hebben op werk.

Jongeren helpen zich te ontwikkelen

Jonge mensen als Joana verdienen een kans op een betere toekomst. Met een speciaal programma helpt Plan jongeren zich te ontwikkelen. Zij volgen vakopleidingen en vaardigheidstrainingen en doen werkervaring op. Hierdoor krijgen zij aanzienlijk meer kansen op werk.

Op dit moment zijn vijftig jongeren uit Aileu op weg hun vakdiploma te halen. Twintig anderen beginnen binnenkort aan hun opleiding. Nog eens vijftig jongeren hebben inmiddels hun diploma op zak en gaan de arbeidsmarkt op.

Een dorpsleider maakte Joana attent op het project van Plan. Zij meldde zich meteen aan voor de cursus. Ze zegt: “Ik ben blij dat ik gratis een training mag volgen, waardoor ik straks makkelijker een baan vind.”

Welkom op de arbeidsmarkt

De jongeren kunnen verschillende vakopleidingen kiezen, bijvoorbeeld in de toeristensector, de administratie, de bouw of IT. Joana koos voor de richting toerisme, omdat zij er altijd al van droomde een pension in haar dorp te beginnen.

Joana zit nu op haar opleiding in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor. De opleiding bestaat uit een studieperiode van vier maanden, waarbij zij ervaring opdoet in allerlei praktische zaken. Daarna loopt zij twee maanden stage om werkervaring op te doen. Zij krijgt een stageplek in een restaurant of hotel, waardoor zij al een stap verder is in de gekozen richting. Als Joana klaar is met haar opleiding krijgt ze een gecertificeerd diploma als gastvrouw.

Dankzij haar doorzettingsvermogen heeft Joanna nu de best mogelijke kansen op een baan. Zij kan haar gezin helpen onderhouden en is een stap dichterbij het verwezenlijken van haar droom: gasten verwelkomen in haar eigen pension.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind