Irene: “Ik wilde heel graag weg, maar wist niet hoe”

Meer dan 300.000 kinderen werken in de steden van Togo of in het buitenland. De twaalfjarige Irene werd bij haar ouders en uit haar dorp in Centraal-Togo weggehaald. Ze is een van de duizenden Togolese kinderen die het slachtoffer werden van kinderhandel, uitbuiting en misbruik, en gescheiden werden van hun familie.

Op een dag was Irene aan het buitenspelen, toen een vreemde man haar aansprak. “Ik was alleen op het erf en hij zei dat hij me mee kon nemen naar Burkina Faso. Hij kon daar bij een vrouw een baan als kinderoppas voor me regelen.”

Irene hoopte op een beter leven, maar de realiteit bleek heel anders. “Ik moest de hele dag thuis bij mijn baas werken en ’s avonds ook nog in een bar. Als ik moe was, dan sloeg mijn baas me. Je kunt de littekens daarvan nog zien. Ik wilde heel graag weg, maar ik wist niet hoe.”

Kinderen in gevaar

Kinderhandel is al vele jaren een groot probleem in Togo. Meer dan 300.000 kinderen zijn bij hun ouders weggehaald. Soms gebeurt dit met goedkeuring van de ouders, maar meestal niet. Met de belofte op een goed inkomen, onderwijs of zelfs een huis gaan de kinderen van huis. Maar de beloftes worden niet na gekomen. De kinderen worden meegenomen naar het buitenland of naar steden in Togo, waar zij als slaaf moeten werken.

Kinderhandel komt steeds vaker voor. Veel arme families zien het als hun enige hoop op een beter leven. Er is ook een traditie om kinderen te plaatsen bij rijke families. Helaas wordt daar misbruik van gemaakt. De kinderen moeten vaak erg hard werken, zonder dat iemand voor ze zorgt. Hun leefomstandigheden zijn onveilig. Hun gezondheid loopt gevaar en zij kunnen zich niet goed ontwikkelen. Bovendien worden ze bij hun familie, gemeenschap en school weggehouden.

Plan voert campagne tegen kinderhandel. In vijftig gemeenschappen organiseerde Plan voorlichtingsbijeenkomsten. Daarbij waren 25.000 mensen aanwezig. Met een speciale campagne leerde Plan de politie wat hun rol is in het voorkomen van kinderhandel. Ook het belang van onderwijs wordt benadrukt. Kinderen die op school zitten lopen namelijk minder risico om slachtoffer te worden van kinderhandel. Verder traint Plan jonge vrouwen in het maken en uitzenden van radioprogramma’s over kinderhandel. Zij kaarten het onderwerp ook aan in hun gemeenschap.

Eind goed, al goed

Irene’s broer ging naar de politie en samen vonden zij de kinderhandelaar die Irene had meegenomen. Het hoofd van de politie zegt: “Irene’s broer was moedig en hielp ons de kinderhandelaar vinden. Dit leidde ons naar de bazin van Irene in Burkina Faso. Ik belde haar en zei dat ze één dag had om Irene terug te sturen. Ze stuurde Irene als een pakketje terug, zonder zelf mee te komen.”

Irene gaat verder met het verhaal. “Mijn bazin zei ineens dat ik me klaar moest maken om naar huis terug te gaan. Ze duwden me een auto in, die meteen vertrok. Ik kwam de volgende nacht thuis. Toen realiseerde ik me pas dat iedereen naar me had gezocht.”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind