Astha: “We konden ons inkomen flink verbeteren”

Naar schatting 120 miljoen kinderen in de leeftijd van vijf tot veertien jaar zijn slachtoffer van kinderarbeid. In Nepal werken duizenden jonge meisjes als huishoudelijke hulp. Zij zijn erg kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik.

Gedwongen kinderarbeid vloeit meestal voort uit armoede en onwetendheid. Dat kinderen als huishoudelijke hulp werken wordt in Nepal algemeen geaccepteerd. Families zien het als een broodnodige extra bron van inkomsten. De kinderen werken vaak onder gevaarlijke omstandigheden en lopen het risico om geestelijk of lichamelijk misbruikt te worden.

Astha, die in een dorpje in het district Makwanpur woont, is zo’n kind. Ze is de jongste van vier. Net als veel andere Nepalese families uit arme gemeenschappen, verbouwen zij een klein stukje land. De opbrengst is nauwelijks genoeg om te overleven. Toen Astha tien was, sloten haar ouders een financiële deal met een tussenpersoon. Die bracht haar naar Hetauda om in de huishouding te werken.

Geen leven voor een kind

Astha’s nieuwe leven was zwaar. Behalve dat zij zware taken moest verrichten, zat ze in een kwetsbare positie. Haar werkgever dreigde haar te verkrachten. Ze werd ook geslagen en ze mocht haar ouders niet meer zien.

Astha werkte vier jaar lang als huishoudelijke hulp en haar toekomst zag er slecht uit. Dit veranderde toen zij in contact kwam met Plan en het project HOPE, dat meisjes terug naar school helpt. Met hulp van een studiebeurs stroomde Astha in groep drie van de plaatselijke middelbare school.

Ze sloeg geen schooldag over en was zichtbaar gemotiveerd om te leren. Toch zagen haar leerkrachten dat ze vaak moe was en zich moeilijk kon concentreren. Astha vertelde dat ze mishandeld werd en dat ze naar huis en haar familie terug wilde.

Eindelijk vrij

Omdat Astha duidelijk werd misbruikt en uitgebuit, hielp Plan haar, in samenwerking met lokale partners en instanties, uit haar benarde situatie.
Na overleg bracht Plan haar naar het kantoor van de lokale kinderhulplijn. Deze instantie helpt kinderen die onder moeilijke omstandigheden moeten werken en leven. Plan overtuigde Astha’s werkgever om haar te laten gaan en voor haar basisschool te betalen. Ook ondertekende hij een overeenkomst geen kinderen meer in dienst te nemen. Nadat haar ouders beloofden om hun kinderen niet meer uit werken te sturen, ging Astha terug naar huis.

Nu is Astha vrij. Ze vindt het leuk om te leren en zit in groep vijf van de middelbare school in haar dorp. Plan zorgde voor een nieuwe inkomstenbron voor haar ouders, zodat hun kinderen niet hoeven te werken. Haar ouders hebben nu vijf geiten en ze verbouwen gember op een stuk pachtland. “We hebben nu een normaal gezinsleven. Mijn man en ik werken en al onze kinderen gaan naar school,” zegt Astha’s moeder. “Met steun van Plan konden we ons inkomen flink verhogen en we hoeven niet meer te sappelen.”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind