Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Agnes: “Een eigen WC”

WASHTot voor kort deed de Ugandese Agnes Amonyo haar behoeften altijd in de bosjes naast haar huis. Uit gewoonte en vanwege gebrek aan een alternatief. Nu heeft ze een eigen wc.

Agnes woont in Aputiri East Village, in het district Tororo. Haar man is vrachtwagenchauffeur en veel van huis. Agnes brouwt haar eigen bier en zorgt voor hun vier kinderen. In juni 2010 bezocht ze een bijeenkomst van Plan over Community Led Total Sanitation en kort daarop besloot ze om een eigen wc te bouwen.

Een half jaar later stortte de wc alweer in; termieten hadden de wc te grazen genomen. Maar Agnes gaf zich niet zomaar gewonnen. Ze bouwde een nieuwe, maar ook die stortte in. Dit keer door zware regenval. Agnes groef opnieuw een put en bouwde voor tienduizend Ugandese shilling (nog geen drie euro) een nieuw toilet. “Ik weet dat ik niet het mooiste toilet heb van het dorp. Maar ik heb nu wel mijn eigen wc en daar ben ik trots op!”

Agnes’ dorp is inmiddels een van de 146 gemeenschappen die een certificaat ontvingen dat ze 100% Open Defecation Free zijn. Dat betekent dat iedereen de wc gebruikt en niemand meer de bosjes in gaat om zijn behoeften te doen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.