Rohan: “Een bibliotheek voor het hele dorp”

Een jonge student met een passie voor leren en onderwijs deelt zijn enthousiasme voor boeken met de bewoners in zijn dorp.

De achttienjarige Rohan woont met zijn moeder en zus in Doluwa, gelegen in hartje Sri Lanka. Zijn vader overleed toen Rohan klein was en zijn moeder werkt in de theeplantages om voor de kinderen te kunnen zorgen. De armoede in deze streken is groter dan in de rest van het land. Bovendien zijn er veel minder voorzieningen, zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Rohan is erg betrokken bij zijn gemeenschap en kwam op zijn dertiende in contact met Plan. “Medewerkers van Plan bezochten ons dorp en stimuleerden ons om een kinderclub te vormen.” Hij vond het daarnaast ook leuk om lid te worden van andere clubs in de provincie. “Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt. Het hoogtepunt was dat ik leider mocht worden van de plaatselijke kinderclub.” Plan ondersteunde de clubs met het organiseren van projecten, zoals kinderkampen en voorlichtingscampagnes over kindbescherming.

Een passie voor leren

Rohan wilde nog meer betekenen voor zijn gemeenschap en droomde van een bibliotheek. “Ons dorp kan zich alleen ontwikkelen als kinderen goed kunnen leren. Mijn vrienden en ik moesten examen doen. Ik slaagde met mooie cijfers, maar mijn vrienden waren jammer genoeg gezakt. Zij werken nu als dagloners op bouwplaatsen. Daarom denk ik dat kinderen moeten lezen en tijd moeten doorbrengen in de bibliotheek, zodat zij hun kennis kunnen vergroten.”

Het creëren van de bibliotheek was een lang proces. “In 2010 ruimden we een kleine ruimte in als bibliotheek. De kinderen hadden veel belangstelling, maar veel ouders hadden hun twijfels. Gaandeweg zagen ze echter in dat ons werk de gemeenschap vooruit hielp. Ze begonnen ons te steunen. De bibliotheek ging van start met 38 boeken uit onze gezamenlijke huizen.”

Een droom verwezenlijken

Rohan en zijn vrienden vroegen Plan om hulp. Plan hielp hen de bibliotheek van kasten, stoelen en boeken te voorzien. “Plan ging met ons mee naar twee boekwinkels en daar mochten we boeken uitzoeken voor de bibliotheek. Sindsdien komen er steeds meer vrienden en bezoekers naar onze bibliotheek. Ze vinden het allemaal leuk om boeken te lezen.”

Rohan vertelt dat het niet gemakkelijk was. “Omdat onze bibliotheek van leem was gemaakt, was hij door de regen beschadigd. Daarom wilden we een steviger gebouw neerzetten. We deelden onze ideeën met Plan en zij besloten te helpen met de bouw van een heel nieuw centrum.”

De nieuwe bibliotheek opende in juni 2013 en is, met meer dan honderd bezoekers per dag, een groot succes. Rohan merkt de verandering. “Eerst kwam mijn zus nooit naar de kinderclub of de bibliotheek. Maar toen zij de voordelen in zag, begon ze te komen. Nu werkt ze zelfs als vrijwilliger in de bibliotheek. De verandering is enorm!”

Rohan is ontzettend trots op wat de groep heeft bereikt. “Bijna iedereen uit mijn dorp komt hier. Ook kinderen en volwassenen uit andere dorpen komen.” Hij is echter niet van plan om het hierbij te laten. “Ik wil de bibliotheek uitbreiden met computers, spelletjes en andere recreatieve middelen.

Hij heeft ook grootse plannen voor zijn eigen toekomst. “Dit jaar hoop ik te slagen voor mijn middelbare schoolexamen en door te gaan naar de universiteit.”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind