Saitong: “Voorlichting over borstvoeding is hard nodig”

Slechts een kwart van de baby’s van minder dan een halfjaar krijgen uitsluitend borstvoeding. Plan kwam in contact met Keo toen hij nog maar drie maanden oud was. Zijn voeten en wangen waren opgezwollen – een symptoom van ondervoeding – en hij had diarree en koorts.

Keo woont bij zijn moeder Vanly (29) en zijn vader Khamane (36). Keo is hun vijfde kind en het enige kind dat nog in leven is. Hun andere vier kinderen overleden allen binnen een jaar.

De familie woont in de provincie Bokeo, een afgelegen en bergachtig gebied in het noordwesten van Laos. Zoals in veel afgelegen, etnische gemeenschappen zijn de sanitaire en de zorgvoorzieningen in het dorp slecht. Daarnaast hebben de bewoners diepgewortelde tradities op het gebied van voeding.

Vanly en Khamane dachten er goed aan te doen door Keo vanaf zijn geboorte te voeden met gezoete, gecondenseerde melk. Keo was niet de enige; veel pasgeborenen op het platteland van Laos worden hiermee gevoed.

Het dorpshoofd, Saitong (40), zegt: “Veel moeders geven hun kinderen geen borstvoeding, omdat ze denken dat baby’s daarvan doodgaan. Deze informatie wordt van generatie op generatie doorgegeven. Ik heb uitgelegd wat de voordelen van borstvoeding zijn, en moeders verteld dat ze hun baby’s geen gecondenseerde melk en rijst moeten geven. Maar ze geloven me niet.”

Saitong ziet met eigen ogen welke dramatische gevolgen deze traditie heeft. “Soms gaat het fout. Baby’s krijgen diarree, luchtwegproblemen en baardschurft. In het ergste geval overlijden ze.”

Keo kreeg hulp van Plan en werkt nu, samen met lokale gezondheidsinstanties, in zijn gemeenschap aan verbetering van de gezondheidszorg. Zo houdt Plan onder andere de groei van kinderen bij en worden zij gevaccineerd. Vrouwen krijgen zwangerschapsbegeleiding en voorlichting over geboorteplanning.

Levensreddende kennis

Voor families in afgelegen dorpen is het vaak uren lopen naar een eenvoudig uitgeruste hulppost. Het is daarom extra belangrijk dat ouders leren hoe zij voor hun pasgeboren baby’s en kleine kinderen moeten zorgen. Door middel van video’s, informatieposters en huis-aan-huisgesprekken, geeft Plan voorlichting over minstens twee onderwerpen per bezoek. Ouders krijgen voedingsleer en leren ziekteverschijnselen te herkennen. Zij leren ook dat met de juiste hygiënische praktijken, ziektes bij kinderen kunnen worden voorkomen.

In Keo’s dorp nodigde Plan alle ouders van ondervoedde kinderen – onder wie Vanly en Khamane – uit voor een voorlichtingsavond. Zij leerden over de voordelen van het geven van borstvoeding in de eerste zes maanden na de bevalling en werden zij gewezen op de gevaren van rijst en gezoete, gecondenseerde melk voor baby’s. Bovendien kregen zij voorlichting over de verzorging van pasgeboren baby’s en het belang van vaccinatie.

Vanly stopte meteen met het geven van rijst en gecondenseerde melk en begon Keo borstvoeding te geven.

Drie maanden later kwam Plan terug in het dorp. Er was heel veel veranderd. Keo’s gezondheid was zichtbaar verbeterd; hij ziet er goed uit en groeit snel.

Een goede toekomst

Vanly en Khamane weten nu hoe ze Keo moeten voeden en verzorgen. Met wat ze hebben geleerd, kunnen ze hem gezond laten opgroeien en hem zicht geven op een goede toekomst.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind