Allesandra: “Ik voel me nu een goede moeder”

Alessandra (25) is een alleenstaande moeder. Zij woont met haar zesjarige zoon en haar dochtertje van acht maanden in een dorp in het midden van Guatemala. Zij is een dorpsleider en erg gedreven in haar rol: “Ik heb er gevoel voor,” zegt ze.

Circa 90% van de kinderen in dit gebied maakt de lagere school niet af. Alessandra’s belangrijkste doel was dan ook om haar lagere schoolopleiding te voltooien. Nu is ze één van de negen vrouwen die leiding geven aan een groep moeders van kinderen onder de zes jaar.

De veertig moeders komen maandelijks op de school in hun dorp bijeen. Terwijl zij met elkaar praten en kennis uitwisselen, kunnen hun kinderen spelen. Plan helpt met het opzetten van dit soort groepen in gemeenschappen die geen peuter/kleuterschool hebben.

Vorig jaar volgden alle moeders in Alessandra’s groep een training in de zorg voor kleine kinderen. Onderwerpen waren: voeding, de gezondheid van moeder en kind, kinderrechten en het voorkomen van geweld tegen kinderen. Alessandra zegt: “We komen nog steeds bij elkaar. We spelen met de kinderen en praten over wat we hebben geleerd.”

Verzorging van kleine kinderen

Alessandra vergelijkt haar eigen jeugd met die van haar kinderen. “Ik heb geleerd dat kinderen recht hebben op bepaalde dingen. Ze moeten met zorg en als volwaardige mensen worden behandeld. Mijn moeder heeft mij zo niet grootgebracht: ze speelde niet met me, omdat ze zei dat ze geen tijd had.”

Alessandra vertelt ons hoe ze is veranderd. “Mijn zoon werd vóór de training geboren. Nu heb ik er spijt van dat ik hem zo vaak junkfood te eten gaf. Ik weet nu dat we kinderen gezond te eten moeten geven.” Ze ziet dat haar kinderen, door wat ze heeft geleerd, vrolijker en gezonder zijn. “Ik was zes maanden zwanger toen de training begon. Ik ging met mijn ongeboren dochter praten. Ik zei tegen haar: ‘Ik hou van je’, en zij antwoordde door te schoppen! Nu weet ik dat kinderen verdrietig worden als je ze niet laat weten dat je van ze houdt.”

Andere moeders zijn ook enthousiast. Een van hen zegt: “We hebben geleerd hoe belangrijk hygiëne en gezonde voeding zijn.” Een ander voegt toe: “We hebben geleerd niet te snel achter elkaar zwanger te worden, zodat kinderen genoeg tijd en aandacht krijgen om zich goed te ontwikkelen.” Weer een ander zegt: “Het belangrijkste is dat we nu weten dat kinderen het recht hebben op goede zorg en onderwijs en dat zij kunnen spelen.”

Kinderen gezond leren houden

Een van de moeders vertelt over de verbeterde gezondheid van haar kinderen. Zij zijn tegenwoordig nauwelijks meer ziek. Als ze wel iets hebben, dan brengt zij ze snel naar het gezondheidscentrum en als ze medicijnen nodig hebben, weet ze hoe vaak en in welke dosering ze die moet geven.

In traditionele gemeenschappen zoals deze zijn het de vrouwen die voor de kinderen zorgen. Maar deze moeders willen de mannen er meer bij betrekken. “Thuis bespreken we dat wat we hebben geleerd met onze mannen. Ze begrijpen nu dat ze de kinderen niet mogen slaan, maar dat ze met ze moeten praten.” De vrouwen delen hun kennis ook met de rest van de gemeenschap. Alessandra zegt: “We proberen aan andere moeders het goede voorbeeld te geven. We laten zien hoe je kinderen moet behandelen.”

Alessandra wil vrouwen ook helpen op andere vlakken meer zelfvertrouwen op te bouwen. “We moeten met vrouwen praten en ze trainen. Zo leren ze dat niet alleen mannen een leven hebben maar dat zij ook kunnen werken en zich ontwikkelen.”

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind