Maria: “Ik leen voor een betere toekomst”

“We willen dat onze kinderen onderwijs krijgen en een vak leren om verder te komen in het leven,” Maria.

Veel families in arme gebieden kunnen geen geld sparen of een lening krijgen bij een bank. Zij hebben geen geld voor dringende zaken en kunnen niet investeren in een eigen bedrijfje. Een klein bedrag kan hét verschil maken tussen blijvende armoede en een kans op een betere toekomst.

Maria, moeder van drie kinderen, uit San Pedro, weet daarvan mee te praten. Veel families in haar streek kunnen nauwelijks voorzien in de basisbehoeften van hun kinderen, zoals schoolkosten. Soms hebben ze zelfs onvoldoende voedsel.

Plan geeft families de mogelijkheid om spaar- en leengroepen te vormen. De leden leggen allen maandelijks een bedrag in. Is er genoeg gespaard, dan kunnen zij tegen een redelijk rentetarief een bedrag lenen.

Grote verbeteringen

De spaar- en leengroepen hebben de levensstandaard van Maria’s families, en vele anderen, enorm verbeterd. Zij kan nu investeren in een eigen bedrijfje en haar kinderen betere toekomstkansen geven.

Maria legt uit: “Ik kan schooluniformen en schoolspullen voor mijn kinderen kopen.” Toen ze net lid was van de groep, kon ze ongeveer €85,- lenen om te investeren in haar boerenbedrijfje. Omdat haar bedrijf de afgelopen vier jaar gestaag is gegroeid, kan ze nu een veel groter bedrag lenen.

De kinderen merken het verschil ook. Sofia (13) zegt: “Het gaat beter thuis. Mijn familie kan onze landbouwproducten verkopen en meer geld verdienen.”

Gabriela (46), een van de andere groepsleden, zegt: “Met een lening krijgen we zekerheid en steun, en kunnen we geld gaan verdienen.” De leden zijn stipt in het afbetalen van de leningen. Er is nog nooit iemand geweest met een betalingsachterstand.

Solidariteit

De dorpsbewoners merken dat het beter gaat sinds het project begon. “We zien hoe de spaar- en leengroepen het verschil maken,” zegt Ana. “Vroeger werkten we alleen.” De leden zijn het erover eens dat er, naast het geld, nog meer voordelen zijn. Er is een merkbaar gevoel van solidariteit en saamhorigheid, dat er voorheen niet was.

Gabriela zegt: “We hebben geleerd dat je samen meer bereikt dan in je eentje.” Ze hoopt dat er ook een meer productieve en georganiseerde gemeenschap uit de groepen ontstaat. “Ik wil graag dat onze gemeenschap wat meer georganiseerd wordt. Families krijgen daardoor een beter leven.”

Deze aanpak werpt al de eerste vruchten af. “We vormden een vrouwencomité, dat Plan ondersteunt met trainingen in organisatie en management,“ zegt Gabriela. Hun eerste project had tot doel meer gezonde voeding voor families beschikbaar te maken.

Sinds 2008 hielp Plan 539 spaar- en leengroepen in San Pedro opzetten. Daarvan profiteren meer dan 35.000 mensen. Bijna tachtig procent van de groepsleden zijn vrouwen. Een belangrijk gegeven omdat vrouwen – meer dan mannen – geneigd zijn hun inkomen te investeren in de kinderen, bijvoorbeeld voor gezondheidszorg en onderwijs.

Daarbij trainde Plan leerkrachten van dertig scholen in het geven van financieel onderwijs voor de kinderen. Hierdoor kunnen zij later beter met geld omgaan en leren ze meer over sparen en lenen.

Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn sommige namen gefingeerd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind