Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Madina: “Ik had zoveel pijn dat ik niet naar school kon”

Van haar besnijdenis kan de Malinese Madina Becoum (59) zich niets meer herinneren. Ze was nog jong, maar herinnert zich nog wel de eerste keer dat ze ongesteld werd. “Ik had zoveel pijn, dat ik dagen niet naar school kon. Dat vond ik nog het ergste, want ik was vastbesloten om mijn eindexamen te halen.”

Madina onderging de extreemste variant van besnijdenis, waarbij niet alleen de buitenste schaamlippen, maar ook de binnenste schaamlippen en clitoris worden weggesneden. Op haar huwelijksdag moest een traditionele besnijder haar vagina opnieuw opensnijden. “Het gebeurde zonder verdoving, op de kale vloer van een toilet. De pijn was onverdraaglijk. Maar de schaamte was misschien nog wel erger.”

Opnieuw dichtgenaaid
Vrijen is voor Madina altijd pijnlijk gebleven. Toch kreeg ze zes kinderen. “En elke keer scheurde ik uit en moest opnieuw worden dichtgenaaid.” Madina kon niet voorkomen dat haar twee oudste dochters ook werden besneden. Dat hoort nu eenmaal in Mali, vond iedereen. Maar ze kon wel verhinderen dat haar jongste drie dochters en haar kleindochters werden besneden. En Madina vecht door. Ze is nu Plan’s Malinese expert op het gebied van meisjesbesnijdenis.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.