Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Bakul: “Ik ben totaal afhankelijk”

Bakul (17) houdt van soapseries en droomt ervan om dokter te worden. Maar sinds ze twee jaar geleden trouwde, is ze niet meer naar school geweest. Ze zorgt voor haar dochtertje Jui en doet het huishouden. Ze heeft spijt dat ze zo jong is getrouwd.

Bakul woont in een kamertje in een sloppenwijk van de Bengalese hoofdstad Dhaka. Vier jaar geleden leerde ze Rony kennen, een weesjongen. Ze besloten samen weg te lopen om haar ouders af te dwingen in te stemmen met een huwelijk. Bakul was vijftien, twee jaar ouder dan haar moeder toen zij trouwde. Rony werkt nu als riksja-chauffeur. ‘Maar’, zegt Bakul, ‘hij geeft meer uit dan dat er binnenkomt.’

Bakul brengt haar dagen binnenshuis door. Haar man noch haar ouders verdienen genoeg om schoolgeld voor haar te betalen. Ze is jaloers op vriendinnen die nu naar de middelbare school gaan. ‘Ik was altijd dol op school’, vertelt ze. ‘Mijn lerares noemde me zangvogel, omdat ik altijd zong en danste.’

Bakul heeft er spijt van dat ze zo jong is getrouwd, ook al koos ze daar zelf voor. ‘Als ik nu een meisje zou tegenkomen dat erover dacht om zo jong te trouwen als ik, zou ik haar dat meteen afraden. Ik ben totaal afhankelijk. Maar als je doorleert en een goede baan vindt, kun je zelf beslissingen nemen.’ Voor haar dochtertje vindt Bakul zelfs achttien nog te jong om te trouwen. Ze moet eerst school afmaken.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.