Plan in Zuid-Sudan

Zuid-Sudan in het kort

 • Bevolking: 12 miljoen
 • Hoofdstad: Djoeba
 • Talen: Engels, Arabisch (beide officieel), Juba Arabisch, Dinka
 • Bevolking die in armoede leeft: 51%
 • Analfabetisme onder vrouwen: 16%
 • Kindersterfte (0-5 jaar): 2.054 op 100.000 geboorten: het hoogste ter wereld

 

Lees hier over de voedselprojecten van Plan in Zuid-Sudan

Dit is het probleem

 • Minder dan eenderde van de kinderen gaat naar de lagere school. Meisjes hebben twee keer zo veel kans om tijdens de zwangerschap of bevalling te overlijden.
 • Minder dan de helft van de bevolking heeft toegang tot gezondheidszorg. Veel kinderen overlijden aan gemakkelijk te voorkomen en te behandelen ziektes als malaria en diarree. Slechts zeventien procent van de kinderen is ingeënt.
 • Kinderen krijgen weinig bescherming en veel meisjes worden jong uitgehuwelijkt en/of besneden.

Dit doet Plan

 1. Onderwijs

  Plan zorgt ervoor dat meer kinderen – vooral meisjes – naar school kunnen. Leerkrachten volgen via Plan trainingen in moderne lesmethoden. Ook helpt Plan met de bouw van scholen en de aanschaf van schoolmeubilair, boeken en leermiddelen.

 2. Inkomen

  Veel jongeren konden door de oorlog niet naar school. Plan geeft jongeren de kans om (technische) vakopleidingen te volgen. Daardoor krijgen zij meer kans op redelijk betaald werk. Daarnaast helpt Plan families bij het zoeken naar nieuwe en duurzame inkomstenbronnen. Verder volgen volwassenen alfabetiseringscursussen.

 3. Kindbescherming

  Plan helpt gemeenschappen hun kinderen te beschermen tegen misbruik en uitbuiting. Daarbij spoort Plan de overheid aan tot het ontwikkelen van kindvriendelijke wetgeving. Ook wordt er campagne gevoerd tegen kindhuwelijken, een traditie waardoor veel meisjes van school moeten.

 4. Beschermd tegen rampen

  Plan helpt families en gemeenschappen zich beter te beschermen tegen (natuur)rampen. Daarbij zorgt Plan ervoor dat kinderen in kwetsbare gebieden, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden, onderwijs krijgen.

 5. Voedsel en landbouw

  Omdat de grond in Zuid Sudan vruchtbaar is, grijpen meer scholen de kans aan om moestuinen aan te leggen. Boeren en boerinnen leren via Plan moderne landbouw te bedrijven, waardoor zij meer oogst van het land halen.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind