Plan in Uganda

Uganda in het kort

 • Bevolking: 35,6 miljoen
 • Hoofdstad: Kampala
 • Talen: Engels (officieel), Swahili (officieel), Luganda, verschillende Bantu en Nilotische talen
 • Bevolking die in armoede leeft: 38%
 • Jaarlijkse kindersterfte (0-5 jaar): 131.000
 • Aantal mensen met hiv/aids: 7,2%

 

Lees hoe James dankzij trainingen van Plan zijn houding ten opzichte van meisjes veranderde

Dit is het probleem

 • Veel kinderen in de leeftijd van nul tot vijf jaar overlijden aan te voorkomen ziektes, zoals malaria, diarree en longontsteking. Aan een derde van de sterfgevallen ligt ondervoeding ten grondslag.
 • Slechts een derde van de kinderen voltooit de lagere school, en slechts zeventien procent van de kinderen gaat naar de middelbare school.
 • Circa 1,4 miljoen mensen hebben HIV, onder wie 140.000 kinderen. Velen worden gestigmatiseerd en gediscrimineerd. Er zijn meer dan een miljoen aidswezen.

Dit doet Plan

 1. Hygiëne

  Plan helpt met de bouw van latrines en geeft trainingen over latrinegebruik en goede hygiënische praktijken. Hierdoor lopen kinderen minder risico’s op hygiënegerelateerde ziektes als diarree.

 2. Onderwijs

  Leerkrachten volgen trainingen in moderne lesmethoden en voor honderden kinderen wordt het schoolgeld betaald. Samen met schoolinspecteurs bewaakt Plan de kwaliteit van het onderwijs. Plan zet ook centra op voor peuters en kleuters. Zij leren er spelenderwijs, waardoor zij een goede basis krijgen voor de lagere school. De centra worden voorzien van gekwalificeerde leerkrachten en IT-middelen.

 3. Gezondheid

  Plan bereikt duizenden mensen met voorlichtingscampagnes over geboorteplanning en HIV/aidspreventie. Moeders met HIV krijgen medicijnen om te voorkomen dat hun ongeboren baby’s geïnfecteerd raken.

 4. Kindbescherming

  Plan verstevigt de banden tussen kinderbeschermingsorganisaties en de overheid. Hierdoor wordt het geweld tegen kinderen teruggedrongen. Ook zorgt Plan ervoor dat ouders van gehandicapte kinderen ondersteuning krijgen.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind