Plan in Sri Lanka

Sri Lanka in het kort

 • Hoofdsteden: Colombo (economisch), Sri Jayawardenepura (politiek)
 • Bevolking: 21 miljoen
 • Talen: Sinhala (officieel), Tamil, Engels
 • Meisjes onder de 18 jaar die getrouwd zijn: 11,8%
 • Kinderen (0-5 jaar) met ondergewicht: 21,6%
 • Bevolking zonder schoon water: 9%

 

Dit is het probleem

 • Zeventien procent van de kinderen heeft, als gevolg van ondervoeding, een groeiachterstand. Veel families hebben namelijk nauwelijks genoeg geld en kennis om hun kinderen voldoende voeding te geven.
 • Veel leerlingen presteren slecht op school omdat de meeste leerkrachten ongekwalificeerd of onervaren zijn.
 • Sri Lanka is kwetsbaar voor natuurrampen. Families worden bedreigd in hun bestaan door overstromingen en aardverschuivingen. Extreme droogte verpest de oogst en de voedselvoorraad.

Dit doet Plan

 1. Onderwijs

  Plan helpt met de bouw en inrichting van scholen en traint leerkrachten en kleuterdocenten in moderne lesmethoden. Kinderen die voortijdig van school zijn gegaan, krijgen hulp om alsnog hun schoolopleiding te voltooien. Ook geeft Plan voorlichting aan ouders over het belang van peuter- en kleuteronderwijs, zodat de kleine kinderen een goede basis krijgen voor de lagere school.

 2. Inkomen

  Plan helpt gemeenschappen om uit de armoede te komen. Zo worden bewoners, vooral vrouwen, begeleid bij het starten van een eigen bedrijfje. Zij krijgen een nieuwe inkomstenbron en dragen bij aan de ontwikkeling van hun gemeenschap.

 3. Beschermd tegen rampen

  Plan helpt gemeenschappen zichzelf beter te beschermen tegen natuurrampen en extreem weer. Boeren en boerinnen leren hoe zij hun oogsten kunnen beschermen. Daardoor is er tijdens een ramp meer voedsel voorradig. Zij leren ook hoe zij hun irrigatiesystemen kunnen repareren en hoe zij, tijdens droogte, gewassen kunnen verbouwen. Verder zorgt Plan ervoor dat families tijdens een overstroming beschikken over schoon drinkwater en sanitair.

 4. Arbeidskansen voor jongeren

  Circa 25 procent van de jonge vrouwen en 16 procent van de jonge mannen is werkloos. Plan biedt deze jongeren de mogelijkheid om een vak- of vaardigheidstraining te volgen om zo hun kans op redelijke betaald werk te vergroten.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind