Plan in Sierra Leone

Sierra Leone in het kort

 • Bevolking: 5,7 miljoen
 • Hoofdstad: Freetown
 • Talen: Engels, Krio (op Engels gebaseerd Creools), Mende en Temne
 • Bevolking zonder sanitair: 87%
 • Analfabetisme onder volwassenen: 56,7%
 • Aantal vrouwen die tijdens hun bevalling sterven: 89 per 1000 geboortes

 

Lees hier hoe Plan in Sierra Leone media inzet om kindermisbruik en-uitbuiting tegen te gaan

Dit is het probleem

 • Een op de vijf kinderen overlijdt voor zijn of haar vijfde levensjaar, veelal aan ziektes die te voorkomen en behandelen zijn, zoals malaria en longontsteking. Er is dringend behoefte aan schoon drinkwater, sanitair en voorlichting over gezondheidszorg.
 • Meer dan veertig procent van de kinderen heeft door ondervoeding een groeiachterstand.
 • Bijna de helft van de kinderen tussen de vijf en veertien jaar verricht kinderarbeid. De rechten van deze kinderen moeten worden beschermd.

Dit doet Plan

 1. Gezondheid en ontwikkeling

  Plan helpt met de bouw en inrichting van kindvriendelijke klinieken. Gezondheidswerkers en ouders leren hoe kinderen zich goed kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door te kunnen spelen en leren.

 2. Onderwijs

  Leerkrachten volgen trainingen en opfriscursussen waardoor zij de kinderen beter onderwijs kunnen geven. In gemeenschappen worden commissies gevormd, zodat kinderen en ouders betrokken zijn bij het schoolbestuur en zo kunnen helpen met verbeteringen.

 3. Kindbescherming

  Samen met de overheid en lokale commissies werkt Plan aan een nieuwe wetgeving die kinderen beschermt tegen alle vormen van misbruik. Gevallen van misbruik worden nu gerapporteerd zodat de kinderen de hulp krijgen die zij nodig hebben.

 4. Gedragsverandering

  Vrouwenbesnijdenis en lijfstraffen worden in Sierra Leone op grote schaal toegepast. Tegen deze praktijken voert Plan campagne. Bovendien zorgt Plan voor de bescherming van kinderen tegen huiselijk geweld en geweld op school.

 5. Gelijke rechten

  Veel meisjes en kinderen met een handicap krijgen geen goed onderwijs. Plan maakt scholen, ouders en verzorgers bewust van de rechten van kinderen. Hiermee zorgt Plan ervoor dat álle kinderen de kans krijgen om naar school te gaan.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind