Plan in Senegal

Senegal in het kort

 • Bevolking: 13,5 miljoen
 • Hoofdstad: Dakar
 • Talen: Frans (officieel), Wolof, Pulaar, Jola en Mandinka
 • Jaarlijkse kindersterfte (0-5 jaar): 30.000
 • Bevolking zonder sanitair: 48%
 • Percentage getrouwde meisjes onder de 18 jaar: 33%

 

Dit is het probleem

 • De helft van de Senegalese bevolking (6,5 miljoen mensen) leeft onder de armoedegrens.
 • Kinderen krijgen gemiddeld slechts acht jaar onderwijs; 38 procent van de mannen en 61 procent van de vrouwen kan niet lezen en schrijven.
 • Veel kinderen overlijden aan ziektes die te voorkomen en behandelen zijn, zoals malaria en longontsteking. Betere gezondheidszorg en meer voorlichting zijn dringend nodig.

Dit doet Plan

 1. Onderwijs

  Plan zorgt ervoor dat alle kinderen goed onderwijs krijgen. Leerkrachten volgen trainingen en scholen worden verbeterd door het invoeren van een schoolbestuur. Plan helpt bovendien kinderen hun schoolopleiding te voltooien.

 2. Gezondheid

  Ouders krijgen voorlichting over gezonde voeding voor hun kinderen. Verder richt Plan klinieken in waar ouders terecht kunnen voor advies en gewichtscontrole van hun kinderen. Families kregen muskietennetten en zwangere vrouwen anti-malariatabletten om malaria te voorkomen.

 3. Gelijkheid tussen meisjes en jongens

  Met de campagne ‘1.000 meisjes’ komt Plan op voor de rechten van meisjes. Daarbij voert Plan strijd tegen ongelijkheid, discriminatie van en geweld tegen meisjes.

 4. Kindbescherming

  Hoewel kinderrechten bij wet worden beschermd, wordt deze wet nauwelijks nageleefd. Plan voert campagne om de rechten van kinderen te beschermen. Ook leren kinderen het te melden als zij zijn of worden misbruikt.

 5. Kinderen een stem geven

  Kinderen in Senegal worden vaak niet gehoord terwijl het belangrijk is dat zij hun stem laten horen. Jongeren, vooral meisjes, worden daarom gestimuleerd om mee te beslissen op hun school, in hun gemeenschap en zelfs op nationaal niveau.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind