Plan in Rwanda

Rwanda in het kort

 • Bevolking: 12,3 miljoen
 • Hoofdstad: Kigali
 • Talen: Kinyarwanda, Frans, Engels, Swahili
 • Bevolking die in armoede leeft: 63%
 • Jaarlijkse kindersterfte (0-5 jaar): 23.000
 • Aantal door Plan gesponsorde kinderen: 12.000

 

Dit is het probleem

 • De gezondheidszorg en hygiënische omstandigheden in Rwanda zijn slecht. Veel kleine kinderen overlijden aan ziektes die te voorkomen en behandelen zijn, zoals diarree, longontsteking en malaria. In 43 procent van de sterfgevallen onder kleine kinderen is ondervoeding een belangrijke oorzaak.
 • De jeugdwerkloosheid is hoog, vooral op het platteland waar 42 procent van de jongeren geen werk heeft. Velen hebben weinig onderwijs genoten en het ontbreekt jongeren aan bepaalde vaardigheden.
 • Door de toewijzing van rollenpatronen en het bestaan van vooroordelen worden meisjes beperkt in hun onderwijs- en arbeidskansen.

Dit doet Plan

 1. Onderwijs

  Plan helpt met de bouw van nieuwe schoolgebouwen en de aanschaf van meubilair en leermiddelen. Hierdoor krijgen steeds meer kinderen goed onderwijs. Bovendien traint Plan leerkrachten in moderne lesmethoden gericht op Engels, natuurkunde en moderne technologie.

 2. Inkomen

  Families krijgen de kans hun inkomen te verhogen, waardoor zij beter voor de kinderen kunnen zorgen. Zij vormen boerencoöperaties en volgen trainingen. Zij krijgen ook toegang tot microkrediet. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld investeren in een eigen bedrijfje.

 3. Kinderen een stem geven

  Kinderen bouwen met ondersteuning van Plan meer zelfvertrouwen op. Zij leren voor hun rechten opkomen en vormen ‘praatclubs’ om problemen te bespreken. Hierdoor, en door evenementen als de ‘National Children’s Summit’, krijgen kinderen een stem in de ontwikkeling van hun gemeenschap en land.

 4. Jongeren aan het werk

  Met het geven van trainingen en het vormen van coöperaties geeft Plan jongeren meer arbeidskansen. Jongeren met een beperking kunnen lid worden van een spaar- en leengroep, waardoor zij een zelfstandig(er) bestaan op kunnen bouwen.

 5. Kindbescherming

  Samen met de families werkt Plan, op lokaal en nationaal niveau, aan een effectief systeem om kinderen te beschermen. In gebieden waar tijdens een natuurramp, weinig bescherming is voor kinderen, wordt deze verbeterd. Plan voert ook campagne voor geboorteregistratie en heeft een hulplijn opgezet voor kinderen die worden misbruikt.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind