Plan in Oost-Timor

Oost-Timor in het kort

 • Bevolking: 1,2 miljoen
 • Hoofdstad: Dili
 • Talen: Tetum en Portugees
 • Bevolking zonder schoon drinkwater: 31%
 • Bevolking die in armoede leeft: 37%
 • Alfabetisme onder volwassenen: 42%

 

Dit is het probleem

 • Meer dan de helft van de bevolking heeft geen sanitair, waardoor kinderen het risico lopen op ziektes als tyfus en diarree.
 • Veel ouders kunnen hun kinderen niet genoeg te eten geven. Bijna de helft van de kinderen onder de vijf jaar heeft ondergewicht: het hoogste aantal ter wereld.
 • Oost-Timor is kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen. Deze verwoesten huizen en bestaansmiddelen en onderbreken het onderwijs van kinderen.

Dit doet Plan

 1. Sanitair

  Plan helpt met de bouw van latrines op scholen en bij families thuis. Ook traint Plan families in goede hygiënische praktijken. Hierdoor lopen kinderen minder risico op ziektes als diarree.

 2. Gezondheid

  Jongeren krijgen via Plan voorlichting om zichzelf gezond te houden. Zo leren zij over geboorteplanning, het voorkomen van HIV/aids en over de gevaren van drank- en drugsverslaving.

 3. Kindbescherming

  Plan voert campagne tegen kindermisbruik en geeft voorlichting over kinderrechten. Samen met gemeenschappen en dorpsraden wordt gewerkt aan systemen om kinderen tegen onheil te beschermen. Kinderen leren met hulp van Plan voor hun rechten op te komen.

 4. Ongelijkheid

  Er is veel geweld tegen vrouwen en vrouwen hebben weinig aanzien. Plan zet samen met vrouwengroepen projecten op. De vrouwen volgen leiderschapstrainingen, waarna zij het initiatief kunnen nemen in de ontwikkeling van hun gemeenschap.

 5. Inclusief onderwijs

  Veel gehandicapte kinderen gaan niet naar school. Scholen zijn vaak niet op hun behoeften toegerust en onderwijs aan gehandicapte kinderen is niet algemeen geaccepteerd. Plan neemt de belemmeringen weg voor deze kinderen en zorgt ervoor dat scholen hun rechten respecteren.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind