Plan in Mozambique

Mozambique in het kort

 • Bevolking: 24,6 miljoen
 • Hoofdstad: Maputo
 • Talen: Portugees (officieel), Makua-Lomwe, Swahili
 • Levensverwachting: 52,6 jaar
 • Alfabetisme: 56%
 • Meisjes getrouwd vóór hun 18e jaar: 48%

 

Lees hoe Plan strijdt tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in Mozambique

Dit is het probleem

 • Meer dan de helft van de kinderen maakt de lagere school niet af. Slechts 17 procent van de meisjes en 18 procent van de jongens gaat naar de middelbare school.
 • Meer dan de helft van de bevolking heeft geen schoon drinkwater en 78 procent heeft geen sanitair. Hierdoor lopen kinderen het risico op watergerelateerde ziektes als diarree.
 • Mozambique heeft ’s werelds hoogste aantal inwoners met HIV; 1,4 miljoen mensen is met het virus geïnfecteerd, onder wie 200.000 kinderen.

Dit doet Plan

 1. Onderwijs

  Na de zestien jaar burgeroorlog helpt Plan met de wederopbouw van de infrastructuur van het onderwijs. Plan bouwt klaslokalen en richt deze in. Op scholen worden gescheiden toiletten gebouwd en drinkwaterpunten aangelegd. Hierdoor zullen meer meisjes zich op de lagere school inschrijven.

 2. Kindbescherming

  Plan helpt met het vormen van beschermingscomités. Deze bieden psychische hulp aan kinderen die zijn misbruikt. Daarbij traint Plan lokale leiders gevallen van kindermisbruik te identificeren en er op de juiste manier mee om te gaan.

 3. Rampenplan

  Gemeenschappen leren zich beter voor te bereiden op natuurrampen, zoals overstromingen en orkanen. Kinderclubs, scholen en rampencomités leren potentiële bedreigingen te analyseren en waarschuwingssystemen te ontwikkelen. Ook leren ze mensen in een rampgebied te evacueren.

 4. Kinderen een stem geven

  In samenwerking met de overheid en lokale leiders stimuleert Plan jongeren om deel te nemen aan kinderparlementen. Zij krijgen hierdoor invloed op beleidsmakers. Zij kunnen hun problemen aankaarten, oplossingen aandragen en voor verandering zorgen.

 5. Spelen en leren

  Plan gaat door met het bouwen van peuter- en kleutercentra. Kinderen kunnen hier spelen en leren. Hun ouders krijgen begeleiding bij het gezond grootbrengen van hun kinderen. Ook blijft Plan bij de overheid lobbyen voor betere gezondheids- en onderwijsvoorzieningen voor kleine kinderen.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind