Plan in Laos

Laos in het kort

 • Bevolking: 6,8 miljoen
 • Hoofdstad: Vientiane
 • Talen: Lao, Frans en Engels
 • Kinderen met groeiproblemen door ondervoeding: 35%
 • Bevolking zonder toegang tot schoon water: 33%
 • Bevallingen onder de armoedegrens: 22%

 

Dit is het probleem

 • De helft van de mensen op het platteland heeft geen sanitair en 38 procent geen schoon drinkwater. Hierdoor lopen kinderen het risico op watergerelateerde ziektes als diarree.
 • Slechts 77 procent van de meisjes en 81 procent van de jongens gaat naar de lagere school. Een derde van hen maakt de school echter niet af. Meisjes uit etnische minderheden hebben de minste onderwijskansen.
 • Veel meisjes in afgelegen gebieden trouwen jong en meer dan de helft heeft voor hun achttiende jaar een kind.

Dit doet Plan

 1. Kindbescherming

  Leerkrachten volgen trainingen in moderne, kindvriendelijke lesmethoden, in plaats van het geven van lijfstraffen. Deze lesmethoden worden nu door heel Laos toegepast. Plan leidt ook vrijwilligers op tot radioprogrammamakers. Zo wordt het mogelijk om berichten over kindbescherming, kinderrechten en het belang van onderwijs in lokale talen uit te zenden.

 2. Onderwijs

  Scholen schaffen met hulp van Plan boeken, pennen, papier, leermiddelen en schoolmeubilair aan. Verder betaalt Plan voor veel kinderen, vooral meisjes en kinderen uit etnische groepen, het schoolgeld. Dit werkt als stimulans voor kinderen om naar de lagere school te gaan en deze te voltooien.

 3. Rampenplan

  Plan helpt afgelegen gemeenschappen zich beter te beschermen tegen natuurrampen, zoals droogte, overstromingen en aardverschuivingen. Kinderclubs, leerkrachten en lokale instanties leren hoe zij zich op een noodsituatie kunnen voorbereiden. Gemeenschappen worden ook voorzien van kits om eerste hulp te bieden.

 4. Inclusief onderwijs

  Veel kinderen met een handicap krijgen geen onderwijs, omdat scholen niet zijn toegerust op hun behoeften. Kinderen met een beperking krijgen ook weinig begrip en steun van hun gemeenschap. In samenwerking met de overheid, geeft Plan gehandicapte kinderen meer mogelijkheden om naar school te gaan.

 5. Steun voor gemarginaliseerde groepen

  In de provincie Bokeo wil de overheid de bewoners van 24 afgelegen dorpen verhuizen naar een toegankelijker gebied. Het onderwijs voor de kinderen wordt hierdoor verstoord en de levensomstandigheden en gezondheidssituatie verslechteren. Plan helpt de families om te gaan met deze ontregeling en zorgt ervoor dat zij snel weer over basisvoorzieningen beschikken.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind