Plan in Guatemala

Guatemala in het kort

 • Bevolking: 15 miljoen
 • Hoofdstad: Guatemala City
 • Talen: Spaans en meer dan 20 inheemse talen
 • Mensen in armoede: 54%
 • Mensen op het platteland die geen schoon water hebben: 11%
 • Aantal werkende kinderen: meer dan 929.852

 

Dit is het probleem

 • Bijna de helft van de kinderen onder de vijf jaar heeft, als gevolg van ondervoeding, een groeiachterstand.
 • Slechts 62 procent van de meisjes en 68 procent van de jongens gaat naar de middelbare school.
 • Vrouwen en meisjes krijgen niet dezelfde kansen als mannen en jongens. Eenvijfde van de meisjes is voor hun achttiende jaar getrouwd en meer dan de helft van de meisjes in inheemse gemeenschappen heeft voor haar twintigste een kind.

Dit doet Plan

 1. Onderwijs

  Plan zorgt ervoor dat meer kinderen – vooral meisjes uit inheemse gemeenschappen – naar school gaan. Steeds meer scholen geven les in twee talen. Leerkrachten volgen trainingen hiervoor en er worden tweetalige leermiddelen ontwikkeld in K’iche en Spaans. Plan helpt ook met de bouw en renovatie van klaslokalen. Met hulp van Plan schaffen scholen boeken en materialen aan.

 2. Kindbescherming

  Met voorlichtingscampagnes dringt Plan seksueel misbruik van kinderen en tienerzwangerschap terug. Plan werkt ook samen met overheidsinstanties en lokale groepen om psychische hulp te bieden aan kinderen die zijn misbruikt.

 3. Gezondheid

  Jongeren leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen HIV en andere seksueel overdraagbare ziektes. Plan zet speciale gezondheidscentra op, die gericht zijn op jongeren. Zij kunnen er terecht met vragen over seksualiteit, geboorteplanning, zwangerschap en het voorkomen en behandelen van geslachtsziekten.

 4. Gezonde voeding

  Plan gaat van start met een grootschalig project om in vijf districten in Centraal-Guatemala de voedselzekerheid te verbeteren. Er wordt meer gezonde voeding beschikbaar gesteld waarvan 1.900 families profiteren. Ondervoeding bij kinderen zal worden teruggedrongen.

 5. Arbeidskansen voor jongeren

  Jongeren volgen vaardigheidstrainingen en doen werkervaring op zodat zij gemakkelijker aan een baan komen. Zij krijgen bovendien de kans om spaar- en leengroepen op te zetten, zodat zij kunnen investeren in een eigen bedrijfje.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind