Plan in de Filipijnen

De Filipijnen in het kort

 • Hoofdstad: Manila
 • Talen: Filipino, Engels
 • Bevolking die in armoede leeft: 26,5%
 • Levenstandaard: Bijna een kwart van de Filipijnen leeft van minder dan 79 peso per dag
 • Baby’s met ondergewicht: 21%
 • Bevallingen zonder deskundige hulp: 80%

 

Lees hier hoe Plan werkt aan de arbeidskansen voor Maria en andere meisjes

Dit is het probleem

 • Honderden scholen zijn door orkaan Haiyan beschadigd of verwoest. Veel scholen dienen als opvangcentrum. Als gevolg hiervan krijgen duizenden kinderen geen onderwijs.
 • De sterfte onder moeders en pasgeboren baby’s kan na een ramp meer dan vervijfvoudigen. Veel moeders moeten een strijd leveren om hun baby’s veilig en gezond te houden.
 • De hygiënische omstandigheden zijn slecht. Op het platteland heeft bijna een derde van de mensen geen sanitair. Hierdoor liggen ziektes voortdurend op de loer.

Dit doet Plan

 1. Water en hygiëne

  Plan verbetert de hygiëne en maakt schoon drinkwater voor families beschikbaar. Hierdoor worden kinderen beschermd tegen watergerelateerde ziektes als cholera en diarree.

 2. Onderwijs na een ramp

  Plan helpt met het opzetten van tijdelijke scholen en het aanschaffen van schoolbenodigdheden. Zo kunnen kinderen snel weer onderwijs volgen. Zowel in Eastern Samar als in Western Samar bouwt Plan twintig tijdelijke onderwijsruimtes. Ook voorziet Plan de scholen van 8.500 ‘terug-naar-school-kits’.

 3. Gezondheid

  Plan helpt de overheid met de wederopbouw van zorgvoorzieningen. Hulpposten krijgen nieuwe apparatuur en medicijnen. Ook zijn er trainingen voor verpleeg- en verloskundigen. Met mobiele klinieken biedt Plan zwangerschapsbegeleiding, vaccinatie en behandeling van ondervoedde kinderen.

 4. Kinderhandel terugdringen

  Na een ramp is er een verhoogd risico op kinderhandel. Meisjes en vrouwen lopen het meeste gevaar. Kinderhandelaren zien kinderen in tijdelijke opvangkampen als een gemakkelijke prooi. De komende twee jaar werkt Plan samen met de Filippijnse overheid aan het terugdringen van kinderhandel. Gemeenschappen leren over de oorzaken en slechte gevolgen van kinderhandel. Op vliegvelden en in zeehavens helpt Plan betere systemen tegen kinderhandel opzetten.

 5. Wederopbouw

  Hoewel zij getraumatiseerd zijn, zijn de overlevenden vastberaden hun levens opnieuw op te bouwen. Het vijfjarenplan van Plan helpt hen met de wederopbouw van huizen, scholen, publieke ruimtes en middelen van bestaan. Ook de lokale overheid is bij het werk betrokken. Bijna 320.000 mensen, onder wie 105.000 kinderen, uit Eastern en Western Samar, Leyte en Cebu pakken met hulp van Plan de draad van hun leven weer op.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind