Plan in Bangladesh

Bangladesh in het kort

 • Hoofdstad: Dhaka
 • Bevolking: 166 miljoen
 • Godsdienst: islam, hindoeïsme
 • Armoedepercentage: 43%
 • Vrouwen die niet kunnen lezen en/of schrijven: 46%
 • Mensen die geen toegang hebben tot toiletten of faciliteiten om de handen te wassen: 43%

Lees hier over Bakul die trouwde op haar vijftiende

Dit is het probleem

 • Meer dan de helft van het aantal kinderen dat in Bangladesh sterft voor de vijfde verjaardag is jonger dan vier weken
 • Slechts een kwart van de peuters en kleuters gaat naar school. Een derde van de leerlingen maakt de basisschool helemaal af
 • Veel kinderen in Bangladesh zijn slachtoffer van (seksueel) misbruik en kinderhandel. Een derde van de meisjes is voor haar vijftiende jaar getrouwd. Veertig procent van de meisjes heeft voor haar achttiende jaar een kind.

Dit doet Plan

 1. Gezondheid

  Plan werkt in Bangladesh aan de verbetering van de gezondheidszorg, vooral voor (aanstaande) moeders en hun kinderen. Ouders krijgen voedingsleer en begeleiding bij het gezond grootbrengen van hun kinderen. Voor jongeren organiseert Plan voorlichting over geboorteplanning en het voorkomen van seksueel overdraagbare ziektes.

 2. Onderwijs

  Plan zet peuter- en kleuterschooltjes op en verbetert op basisscholen de kwaliteit van het onderwijs. Plan zet zich ervoor in dat alle kinderen naar school kunnen en stimuleert kinderen – vooral meisjes – hun schoolopleiding te voltooien.

 3. Kindbescherming

  In gemeenschappen op het platteland voert Plan projecten uit tegen kindhuwelijken. Ook leren families en lokale organisaties kindermisbruik, zoals kinderhandel, te herkennen en ertegen op te treden.

 4. Opvang Straatkinderen

  Het aantal straatkinderen in Dhaka neemt gestaag toe. Plan vangt deze kinderen op, zorgt voor gezondheidszorg en onderwijs en geeft hun de kans een beroepstraining te volgen. Daarmee kunnen de kinderen zelf in hun levensonderhoud voorzien. Waar mogelijk probeert Plan straatkinderen met hun familie te herenigen.

 5. Aanpakken kindhuwelijken en geweld

  Plan blijft er alles aan doen kindhuwelijken uit te bannen. Plan voert campagne om geweld tegen vrouwen en kinderen een halt toe te roepen en ondersteunt gemeenschappen om huiselijk geweld aan te pakken.

Resultaten in 2016

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

banner

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind