Pink Ride project

Vrouwen doorbreken rollenpatroon in Pakistan

Help vrouwen in Pakistan met rijles en het rijden in een roze riksja. Zorg dat deze ondernemende vrouwen een inkomen hebben, zodat ze hun kinderen een betere toekomst kunnen bieden. Dit werkgelegenheidsprogramma heeft een dubbel voordeel, omdat deze gemotoriseerde driewielers alleen vrouwen vervoeren.

Om te voorkomen dat een gigantische groep jongeren werkloos blijft, voert Plan Nederland wereldwijd opleidings- en werkgelegenheidsprogramma’s uit, die het gat dicht tussen de behoefte op de arbeidsmarkt en de kennis en vaardigheden van jongeren. Hun kans op werk – en daarmee economische onafhankelijkheid – wordt hierdoor vele malen groter.

Voor wie is het Pink Ride project?

Een vrouw achter het stuur is nog steeds een ongewoon gezicht in Pakistan. Minder dan 5 procent van de vrouwen heeft een rijbewijs.Het project is door Plan gelanceerd om meisjes en vrouwen meer bewegingsvrijheid te geven, zonder dat ze worden lastiggevallen door opdringerige mannen. Want dat is in de conservatieve Punjab nog aan de orde van de dag, van schunnige opmerkingen tot fysiek geweld. Veel meisjes worden van school gehaald en vrouwen blijven thuis of gaan alleen de deur uit als er een man bij is.

Opleiding

De vrouwen die zijn geselecteerd voor de opleiding, leren eerst om te rijden in een riksja. Ze leren de route app te gebruiken, krijgen les over het onderhoud van de riksja en hoe ze zelfverzekerd en veilig in het drukke verkeer moeten rijden.

Inkomen

De vrouwen die de riksja’s besturen, verdienen een inkomen dat hen financieel onafhankelijker maakt. Het is nog geen vetpot – de riksjarijdsters verdienen ongeveer 300 rupi’s (3 dollar) per dag – maar het is geld dat zij zelf verdienen en zelf kunnen besteden. Dat is een grote stap voor vrouwen in Pakistan, die hun leven vaak binnenshuis slijten en voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk zijn van hun familie.

Rolmodel

Bali Rani is een van de drie vrouwen die Plan’s opleiding voor vrouwelijke riksjabestuurders heeft gevolgd. “Ik heb twee kinderen en tot voor kort moest ik bedelend op straat wat geld bij elkaar sprokkelen. Ik kon mijn kinderen alleen droog brood te eten geven. Ik was zo blij toen Plan me aanbood om chauffeur van een roze riksja te worden. Ik kan nu op een fatsoenlijke en respectvolle manier geld verdienen en voor mijn kinderen zorgen. Ik spaar nu voor een stenen huis en om mijn kinderen naar school te laten gaan.” 

Ook Najm Un Nisa rijdt behendig door het drukke verkeer. “De dag dat ik de sleutel van de riksja kreeg, was heel bijzonder voor me. Want met de opleiding en de sleutel, kreeg ik vrijheid en economische onafhankelijkheid.”

Meer over Pink Ride:

  • Het is een werkgelegenheidsproject voor vrouwen in Pakistan.
  • Sponsors blijven op de hoogte van de vorderingen van het project.
  • Voor € 2.500,- kan Plan een riksja aanschaffen
  • Persoonlijk kun je het project met een schenkingsovereenkomst steunen. Zo krijgt u belastingvoordeel over ongeveer de helft van uw sponsoring.
  • Zakelijk is er ook belastingvoordeel, hier gelden andere voorwaarden. We adviseren je hier graag over.
  • Bezoek dit project om met eigen ogen te zien wat het effect is van de bijdrage.

Het pilotproject was een groot succes. Investeer in dit bijzondere project.

Bekijk ook het Scholarship project. Help veelbelovende jongeren in Ecuador met het verwezenlijken van hun toekomstdroom. Draag bij aan een studiebeurs en begeleiding, zodat zij de kans krijgen om een hbo-opleiding of universitaire studie te volgen.

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind