Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Ad van den Berg en zijn ‘Fonds op naam’

De Nederlandse vastgoedontwikkelaar Ad van den Berg bouwt al vijf jaar aan beter kleuteronderwijs in Centraal China. De laatste drie jaar in de provincie Ningxia in China. Dat doet hij samen met Plan Nederland en Plan China.

Ad van den Berg bezoekt de kinderen van zijn project in ChinaKleuterscholen

In de centraal-Chinese regio Ningxia selecteerden Plan China en de lokale autoriteiten vijftien kleuterscholen. De directeuren van die scholen konden een plan indienen. Ze selecteerden hieruit zes kleuterscholen die de afgelopen drie jaar zijn opgeknapt. De lokale expertise en begeleiding kwam van Plan China, de financiële hulp van Ad van den Berg en zijn bedrijf Focus Vastgoed. Hij is inmiddels al vier keer langs geweest. In november 2013 bezocht hij het project voor het laatst.

Mijn Fonds op naam

Ad van den Berg: Ik geef aan een aantal goede doelen, maar er ontstond nooit een verbinding tussen mij en die doelen. Ik wil zien dat projecten renderen. Nu krijg ik regelmatig updates over de voortgang en ik zie dat mensen blij zijn. Onze investering rendeert.

Kleuterhulpen hadden een opleiding tot kleuterleidster gekregen en de school die ik bezocht was helemaal opgeknapt. Kinderen hadden klei, puzzels, kleurtjes. Het mooiste vond ik dat de kinderen liedjes hadden geleerd om het bezoek te verwelkomen. Er werd nooit gezongen. Nu staarden dertig driejarigen me aan en zongen me toe, uit volle borst – blij dat ze waren!

Ik investeer in de toekomst van een kind, en daarmee ook in de schoolleiding en de ouders. Er gaan zo’n 100 tot 200 drie- tot zesjarigen naar een schooltje, dus iedere drie jaar profiteren weer 200 kinderen en ook hun ouders van het onderwijs.

De samenwerking met Plan bevalt goed

Ik oriënteer me nu op een nieuw project. De samenwerking met Plan bevalt goed. Ik ben ooit begonnen met een lokale Chinese organisatie, maar de communicatie verliep moeizamer en het ontbrak soms aan bekwaamheid. Aan het eind stonden de computers te glimmen – maar er was geen computerleraar om de kinderen les te geven. Plan is goed in het duidelijk afspraken maken met de lokale autoriteiten, adviseert ter plekke en houdt de voortgang in de gaten. Als ik het project wil bezoeken, geef ik van tevoren aan wie ik wil spreken en wat ik wil zien. Ze vinden het prachtig als er iemand uit Europa langskomt.

Ook geïnteresseerd in een Fonds op naam?

Neem contact op met Armand van Stralendorff op 020 54 95 574, of via info@plannederland.nl. Hij vertelt u graag meer over de mogelijkheden van een Fonds op naam.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.