Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

De Europese Commissie in Nicaragua

De Europese Commissie ondersteunt Nicaragua in haar streven naar duurzame economische ontwikkeling. Deze samenwerking met de EC richt zich op onderwijs, handel en het tegengaan van negatieve effecten van klimaatverandering.

EC NigaraguaLopende projecten

Nicaragua heeft een lange geschiedenis van voedseltekort, vooral op het platteland. 25 procent van de bevolking ondervoed en de hoge voedselprijzen verergeren deze situatie. De meeste boerenfamilies hebben wel een stuk land, maar geen kennis en middelen om daar veel en gevarieerde gewassen van te oogsten. De jeugdwerkeloosheid op het platteland is hoog.

Met ondersteuning van de EC voer Plan sinds 2011 een project uit om boerenfamilies te leren optimaal gebruik te maken van hun land. Zij leren nieuwe gewassen te planten, beter voor de grond te zorgen, de productie te verbeteren en het zaad en de oogst in silo’s te bewaren. Plan ondersteunt de lokale overheid om te zorgen voor de juiste randvoorwaarden voor boerenorganisaties om te produceren, bijvoorbeeld door het organiseren van lokale markten. Jongeren krijgen in dit project extra aandacht. Zij zijn belangrijk voor de toekomst van het platteland en staan vaak open voor innovatieve landbouwmethoden en nieuwe mogelijkheden om te ondernemen.

Tegelijkertijd leren de families over het belang van een gevarieerd dieet en hoe zij hun kinderen een goede start kunnen geven. Zo combineert Plan in Nicaragua het verbeteren van de landbouwproductie met de zorg en begeleiding van opgroeiende kinderen (vergelijkbaar met het Nederlandse consultatiebureau) en het tegengaan van ondervoeding.

Doel van het project is het verbeteren van voedsel- en voedingszekerheid in kwetsbare rurale gemeenschappen. Plan helpt lokale overheden om lokale commissies op te richten die hieraan werken en zorgt voor uitwisseling tussen de verschillende districten, zodat de commissies van elkaars werkwijze kunnen leren en boerenorganisaties laten participeren. Plan geeft trainingen aan boeren en hun organisaties over nieuwe landbouwtechnieken en ondernemerschap. Jongeren leren om business-plannen te ontwikkelen en een bedrijf te starten.

Beoogde resultaten

  • In 17 gemeentes in 3 districten zijn functionerende voedsel- en voedingszekerheidscomités.
  • 1.600 familie beschikken over gezondere voeding
  • In 64 dorpen zijn lokale voedingsorganisaties die regelmatig checken of kinderen ondervoed zijn en geven jongeren voedingsvoorlichting aan jongeren.
  • In 64 dorpen wordt training gegeven over landbouw en agri-business.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.