Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

TUI Nederland

TUI Nederland is marktleider in de Nederlandse reiswereld en voert de reismerken TUI, Holland International, KRAS, ROBINSON, SUNPLUGGED, KIDSWORLDCLUB en Lastminute.nl. Bovendien heeft TUI Nederland een eigen luchtvaartmaatschappij: TUIfly. In 2013 won TUI Nederland de World Responsible Tourism Award voor haar betrokkenheid bij het project in Brazilië. Zij werd hierin vooral geprezen om haar ‘lef om dit onderwerp op de agenda te zetten binnen de toerisme industrie’.

TUI Nederland werkt nauw samen met TUI Care Foundation, een onafhankelijke stichting met ANBI-status is gevestigd in Rijswijk. TUI Care Foundation stelt zich ten doel om samen met vakantiegangers direct een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen.

“Het is niet vreemd dat TUI Nederland een samenwerking is gestart met Plan en ECPAT. Als eerste reisorganisatie in Nederland ondertekenden we al in 2003 samen met ECPAT de Child-Protection Code. Dit is een gedragscode voor de bescherming van kinderen en jongeren tegen seksuele uitbuiting op vakantiebestemmingen. Door de jaren heen hebben we al allerlei maatregelen genomen om bewustwording te creëren bij collega’s, klanten en lokale partners. Het project ‘A collective NO to child sex tourism’ in Brazilië geeft ons de mogelijkheid het probleem bij de basis aan te pakken in de lokale gemeenschappen en jongeren een opleiding te bieden in de toerismebranche. Het partnerschap heeft bovendien impactvolle publiekscampagnes opgeleverd. Het succes van de samenwerking is niet onopgemerkt gebleven, wat heeft geresulteerd in de World Responsible Tourism Award in 2013. De kennis die we door de jaren heen opdoen, hopen we net zo succesvol in te zetten voor de bescherming van kinderen in andere bestemmingen.” Elise Allart – Manager Duurzaam Toerisme

Lopende projecten

Sinds juli 2010 steunt TUI Nederland het Plan-project ‘A collective NO to child sex tourism’ in het noordoosten van Brazilië.
Dit deel van Brazilië is erg in opkomst als reisbestemming. In populaire vakantiebestemmingen heeft het toerisme een positief effect op de lokale economie, maar brengt het ook problemen met zich mee, zoals seksuele uitbuiting van minderjarigen. Vooral meisjes uit arme lagen van de bevolking worden de prostitutie in gedreven. Veel van deze meisjes hebben een slechte of zelfs geen opleiding. Ze vinden daardoor heel moeilijk werk, want werkgevers zoeken goedgekwalificeerd personeel dan vaak uit andere regio’s. Gebrek aan werk en toekomstkansen maakt de meisjes kwetsbaar voor misbruik.

Om dit te veranderen, voeren Plan en ECPAT een project uit om meisjes in en rond de Braziliaanse steden Natal en Recife aan een baan te helpen in de toerismesector. In één tot twee jaar worden de meiden opgeleid tot onder andere receptioniste, serveerster of kok. Het gaat om leer-werktrajecten, die worden afgesloten met een diploma en grote kans op een baan.
Door zo kansen te creëren komen minder meiden in de prostitutie terecht. Bovendien wordt de Nederlandse vakantieganger zich bewust van exploitatie van jongeren op de vakantiebestemmingen.

Het project wordt gefinancierd door TUI Nederland en de Nationale Postcode Loterij en uitgevoerd door Plan en ECPAT. Reisbrancheorganisatie ANVR ondersteunt het project.

De kennis die we door de jaren heen opdoen, hopen we net zo succesvol in te zetten voor de bescherming van kinderen in andere bestemmingen.

Beoogde resultaten:
Het project heeft drie doelstellingen, waarbij er activiteiten plaatsvinden in Brazilië en in Nederland.

  • Verbetering van de weerbaarheid van jongeren (en vooral meisjes) uit achterstandswijken, die al op jonge leeftijd in aanraking komen met drugs en (seksueel) geweld, kinderen, zodat zij seksuele uitbuiting kunnen voorkomen en bestrijden. Het doel is daarbij 7.000 meisjes en jongens te bereiken.
  • Verbetering van het overheidsbeleid om seksuele uitbuiting van minderjarigen tegen te gaan en hulpverlening te verbeteren.
  • Scholingstrajecten in de toerismesector voor minimaal 240 jongeren, zodat zij een opleiding kunnen volgen en toegang krijgen tot de lokale, formele arbeidsmarkt.
  • Het stimuleren van Braziliaanse horecabedrijven om de Child-Protection Code te ondertekenen en uit te voeren.
  • Het aanmoedigen van reisorganisaties om de Child Protection Code te ondertekenen en uit te voeren.
  • Ondersteuning van reisondernemingen bij het ontwikkelen van gezamenlijke bewustwordingscampagnes voor reizigers en werknemers in het toerisme.
  • Training van medewerkers op vakantielokaties en in Nederland om kinderprostitutie te signaleren en te melden.
  • Stimuleren van toeristen uit Nederland om vermoedens van prostitutie met minderjarigen waarbij Nederlanders betrokken zijn, te melden op meldkindersekstoerisme.nl

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.