De Nationale Postcode Loterij

Plan Nederland en de Nationale Postcode Loterij. Samen voor een betere toekomst voor meisjes.

Sinds 1998 is Plan Nederland partner Nationale Postcode Loterij. Plan Nederland ontving jaarlijks een bijdrage van €2.700.000. Tijdens het Goed Geld Gala op 26 januari 2015 maakt de Nationale Postcode Loterij bekend dat zij hun jaarlijkse bijdrage aan Plan Nederland verhogen tot €3.150.000! Met deze bijdrage zorgt Plan voor duurzame ontwikkeling en betere levensomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes én jongens in ontwikkelingslanden.

De Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij steunt goede doelen die zich inzetten voor een rechtvaardige en groene wereld. De Nationale Postcode Loterij werft fondsen voor 95 goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk door het organiseren van een loterij. Maar liefst 50 procent van de opbrengst van de Loterij is bestemd voor het goede doel. Dankzij de ruim 2,7 miljoen deelnemers kon de Nationale Postcode Loterij in 2015 een bedrag van € 328 miljoen verdelen onder bijna 100 organisaties op het gebied van mens en natuur. Sinds de oprichting heeft de loterij al 4,7 miljard euro geschonken aan goede doelen die zich inzetten vooreen betere wereld.

Goed Geld Gala
Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Goed Geld Gala 2016

De Postcode Loterij schenkt dankzij de 2,7 miljoen trouwe deelnemers een recordbedrag van 328 miljoen euro aan goede doelen. Dat heeft de loterij bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Meer dan 100 goede doelen hoorden op welk bedrag zij dit jaar kunnen rekenen.

George Clooney, kersverse ambassadeur van de Postcode Loterij, was als eregast aanwezig. Postcode Loterij-ambassadeur Humberto Tan interviewde George Clooney over zijn stichting Not On Our Watch die zich inzet om onderbelichte mensenrechtenschendingen in de wereld te stoppen. George Clooney: “Ik geloof in het goede van de mens, ik ben een optimist. Nooit eerder zag ik zoiets als de Postcode Loterij. Het laat je met elkaar deelnemen en tegelijkertijd goed doen. Het feit dat ik hierbij betrokken ben, is een eer.”

Plan Nederland kreeg die bewuste avond een cheque overhandigd met daarop het bedrag van maar liefst €3.150.000, het bedrag dat we sinds 2015 jaarlijks ontvangen voor onze projecten en campagnes die ten gunste komen voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd.

Voorbeelden van projecten mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij:

Een bloedserieuze zaak

In 2014 kreeg Plan Nederland een extra bijdrage van ruim 2 miljoen euro voor het project ‘Een bloedserieuze zaak‘. In Uganda gaat bijna een derde van de meisjes niet naar school als ze ongesteld zijn. Ze hebben geen goed maandverband en op school zijn geen sanitaire voorzieningen. Ze missen iedere maand een week school en raken daardoor zo ver achter dat ze helemaal van school gaan. Dit heeft gevolgen voor hun latere kansen op werk en een onafhankelijk inkomen. Met steun van de Nationale Postcode Loterij gaat Plan dit probleem aanpakken in de Ugandese regio’s Lira en Kamuli. Lees meer over dit project

Missing Child Alert

Dankzij de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij in 2011 kon Plan een baanbrekend project uitvoeren tegen kinderhandel in de landendriehoek Bangladesh, India en Nepal.

In ontwikkelingslanden is de handel in kinderen een groot en verschrikkelijk probleem. Alleen al in India verdwijnen jaarlijks tussen de 300.000 en 600.000 kinderen: verkocht aan een bordeel, te werk gesteld in sweatshops en fabrieken of vermoord voor hun organen. Plan wil dat kinderhandel stopt en wil met steun van Nationale Postcode Loterij een grensoverschrijdend alarmeringssysteem ontwikkelen. Plan ambassadeur Daphne Bunskoek bezocht voor het Postcode Loterij programma Kanjers van Goud in oktober 2012 het project in Nepal. Lees meer over dit project

Schaatsen voor Water

Plan Nederland organiseert elke twee jaar de landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water. Duizenden Nederlandse schoolkinderen gaan voor deze actie de ijsbaan op voor veilig drinkwater voor hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Zij laten zich daarbij per geschaatst rondje sponsoren door familie en vrienden. In de aanloop naar de actie leren ouders en hun kinderen over drinkwaterproblematiek, wereldwijd en in Afrika. De Nationale Postcode Loterij financiert onder meer het ontwikkelen van lesmateriaal.

In 2014 bracht de actie ruim € 300.000 op voor kinderen en hun familie in Uganda. Met de opbrengst bouwt Plan in Uganda toiletten, legt drinkwatervoorzieningen aan en geeft lessen en trainingen over hygiëne en gebruik en onderhoud van de nieuwe voorzieningen. Lees meer over Schaatsen voor Water.

Meedoen

Door mee te doen met de Postcode Loterij steunt u Plan Nederland en 94 andere goede doelen. De helft van uw inleg komt ten goede aan organisaties die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur.