Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Onderwijs

Elk kind heeft recht op onderwijs. Maar meisjes in ontwikkelingslanden zijn vaak gevangen in een vicieuze cirkel van armoede en discriminatie. Altijd in de schaduw van hun broertjes krijgen ze zelden de kans hun vleugels uit te slaan. Wereldwijd gaan ruim 61 miljoen meisjes nog steeds niet naar school (primary en lower secondairy school). Ze moeten werken of trouwen als ze nog heel jong zijn. Veel meisjes die wél naar school gaan, moeten er dagelijks alles aan doen om er te kunnen blijven.
Bron: 2016, UNESCO

investeer in meisjesBetere toekomst door school

Zonder een opleiding hebben meisjes bijna geen kans op betaald werk; ze blijven hun hele leven afhankelijk. Een opleiding is een betere garantie voor een baan, voldoende inkomsten en zelfstandigheid. Daarom geeft Plan zoveel mogelijk meisjes de kans naar school te gaan en hun opleiding af te maken.
Juist meisjes kunnen het verschil maken als ze de kans krijgen naar school te gaan. Want met een jaar extra onderwijs verdienen zij later 20 procent meer en van hun inkomen besteden ze maar liefst 70 procent aan hun gezin. Door betere zorg heeft zij gezondere kinderen. En haar kinderen gaan vaker en langer naar school. Investeren in meisjes is investeren in een betere toekomst voor iedereen.

Feiten over meisjes en onderwijs

 • Wereldwijd gaan meer dan 61 miljoen meisjes niet naar school.
  Bron: 2016, UNESCO
 • Elk jaar dat een meisje langer naar school gaat, kan een toename van wel 20% in haar inkomen betekenen. Bron: The World Bank
 • Een meisje in een ontwikkelingsland dat zeven jaar onderwijs krijgt, trouwt gemiddeld vier jaar later en heeft minder en gezondere kinderen.
  Bron: Centre for Global Development
 • Als alle vrouwen hun basisschool hadden afgemaakt, dan zouden 66% minder moeders en baby’s sterven bij de bevalling.
  Bron: Unesco

Wat houdt meisjes weg van school?

Verschillende factoren maken het voor meisjes ontzettend moeilijk of zelfs onmogelijk om naar school te gaan:

 • Kindhuwelijken: meisjes worden van school gehaald omdat ze op jonge leeftijd moeten trouwen.
 • Armoede: ouders kunnen de kosten voor school niet betalen of hebben de inkomsten nodig die hun kind verdient met werken.
 • Ondervoeding en slechte gezondheid: kinderen zijn te zwak of te ziek om naar school te gaan.
 • Huishoudelijke taken: vooral meisjes worden thuis gehouden, omdat ze huishoudelijk werk moeten doen, water moeten halen of voor broertjes en zusjes moeten zorgen.
 • Tienerzwangerschappen: door het ontbreken van kennis over zwangerschappen raken jonge meiden zwanger. Dit betekent vrijwel altijd dat ze moeten stoppen met school.
 • Geweld op school: Door de angst voor mishandeling en seksueel geweld op school, blijven meisjes thuis.
 • Toegang tot school: vaak is de school veel te ver weg of de route er naar toe voor meisjes te gevaarlijk.
 • Geen meisjestoiletten op school: meisjes blijven (vooral tijdens hun menstruatie) weg van school. Er is vaak geen aparte ruimte voor hen waar ze zich kunnen verschonen.

Hoe krijgen we meisjes terug op school?

Plan zet zich ervoor in om zoveel mogelijk jongens en meisjes de kans te geven naar school te gaan en hun opleiding af te maken. De nadruk ligt daarbij op voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen. Plan geeft voorlichting aan ouders, traint leerkrachten en schoolbesturen, verbetert de kwaliteit van het onderwijs en zorgt voor betere onderwijsfaciliteiten en kindvriendelijke lesmethodes.

onderwijs
Plan doet er alles aan om de barrières voor adolescente meisjes op te heffen, zodat zij hun opleiding kunnen afmaken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Plan werkt daarbij nauw samen met lokale gemeenschappen, lokale en nationale overheden, onderwijsinstanties en corporate partners.

Hoe kun jij helpen?

Geef meisjes de kans om naar school te gaan en uit te groeien tot krachtige vrouwen. Zij werken niet alleen zichzelf uit de armoede, maar nemen hun hele omgeving daarin mee. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect met een steeds grotere impact.
Investeer in meisjes en verander de wereld!

Doneer en help een meisje naar school

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.