Ontwikkelingssamenwerking: duurzame veranderingen en gelijkwaardige samenwerking

Wereldwijd leven nog altijd miljoenen mensen in extreme armoede. Gewapende conflicten, politieke instabiliteit, onzekere voedselvoorziening en klimaatverandering brengen nog altijd structureel levens in gevaar. Ontwikkelingssamenwerking is daarom nog altijd hard nodig. Maar wat is ontwikkelingssamenwerking eigenlijk?

Werken aan ontwikkelingssamenwerking betekent werken aan duurzame oplossingen om een eerlijke wereld te creëren waarin elk individu dezelfde kansen krijgt. Ontwikkelingssamenwerking helpt om armoede te verminderen en te zorgen voor betere gezondheidszorg, hygiëne, eten en water. We zetten ons in voor blijvende verandering op de lange termijn, zodat mensen in de landen waar we werken zich kunnen ontwikkelen en het werk van organisaties zoals Plan International in de toekomst niet meer nodig zal zijn. Dat gaat altijd in nauwe samenwerking met de deelnemers van onze programma’s. Zij staan centraal en waar mogelijk krijgen zij en de partnerorganisaties ter plaatse altijd de leiding, omdat zij het beste weten wat er in hun omgeving speelt en noodzakelijk is.

Wat is ontwikkelingssamenwerking?

Om richting te geven aan ontwikkelingssamenwerking zijn heeft de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (wereldwijd bekend als de Sustainable Development Goals, SDG’s) opgesteld. Dit zijn zeventien doelen waarmee zij in 2030 een duurzame wereld voor iedereen willen bereiken, waarin niemand wordt buitengesloten. Deze doelen gelden voor alle landen en voor alle mensen.

Voor Plan International betekent ontwikkelingssamenwerking streven naar een rechtvaardige wereld die de rechten van het kind en gelijkheid voor meisjes bevordert. Onze visie is een wereld waarin meisjes en jonge vrouwen gelijke kansen hebben op onderwijs, op een waardige manier voor zichzelf kunnen zorgen, beslissingen kunnen nemen over hun eigen leven en lichaam en kunnen leven zonder armoede en geweld. We streven ernaar ongelijkheid aan te pakken en zo bij te dragen aan een betere samenleving, waarin meisjes zich vrijuit kunnen ontwikkelen. Ook zetten we ons in voor verandering in de rol die ngo’s spelen in het verlenen van ontwikkelingssamenwerking. We ondertekenden de Pledge 4 Change, waarmee we beloven ons in te zetten voor een gelijkwaardige, duurzame samenwerking tussen ngo’s, overheden, partners ter plaatse en de gemeenschappen waar we ons voor inzetten.

Naast ngo’s als Plan International werken ook de Nederlandse overheid, internationale instellingen zoals de EU en de VN, particuliere stichtingen, individuen en bedrijven aan ontwikkelingssamenwerking en het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De Nederlandse overheid stelde hiervoor in 2023 84 miljoen euro beschikbaar. Een deel van dit geld gaat naar ngo’s zoals Plan International en wordt gebruikt om gezamenlijk programma’s op te zetten om te werken aan duurzame verandering. Zo dragen wij met onze programma’s bijvoorbeeld bij aan de wens van de overheid om wereldwijd te werken aan de verbetering van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten.

Werkt ontwikkelingssamenwerking wel?

Zeker! Er is met behulp van ontwikkelingssamenwerking al heel veel bereikt. Zo is moedersterfte dankzij de inspanningen van ontwikkelingssamenwerking sinds 1990 gehalveerd en is polio in meer dan 123 landen volledig uitgebannen. Mede door dit soort overwinningen kunnen steeds meer landen grote stappen vooruit zetten.

De vooruitgang van ontwikkelingssamenwerking staat echter wel enorm onder druk. Onder andere klimaatverandering, conflicten en politieke polarisatie en instabiliteit staan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in de weg. Ook op het gebied van gendergelijkheid is er nog een hele lange weg te gaan.

Wat doet Plan International?

Plan International is een ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie die actief is in meer dan 80 landen en zich wereldwijd inzet voor de rechten van kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Meisjes worden namelijk nog altijd achtergesteld en zijn in tijden van crisis vaak extra kwetsbaar. Zo lopen meisjes op de vlucht meer risico op seksueel geweld en worden zij bij extreme armoede vaker slachtoffer van een kindhuwelijk.

We werken altijd direct in de gemeenschappen en zetten de bevolking en partners aldaar centraal. Ook werken we samen met andere maatschappelijke organisaties en ondersteunen we hun acties, om samen met hen tot structurele oplossingen en verbeteringen voor de lange termijn Bijvoorbeeld door meisjes de juiste middelen te geven om voor zichzelf op te komen en verandering in hun gemeenschap teweeg te brengen. Zodat zij bijvoorbeeld kunnen lobbyen voor wetgeving en de handhaving daarvan. Op die manier strijden we onder andere tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en (seksueel) geweld tegen vrouwen.

We komen wereldwijd op voor de rechten van kinderen en meisjes in het bijzonder, en voor een betere naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Ook onderschrijven we de en dragen we bij aan het realiseren van deze doelen.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.