Laos: weven geeft Phin een nieuw leven

Naar school gaat Phin (16) uit Laos al jaren niet meer. Met het kleine beetje geld dat haar moeder verdient, kan onmogelijk schoolgeld betaald worden. Phin leert nu weven, een vaardigheid waarmee ze aan de armoede kan ontsnappen.

Laos weven trainingSamen met haar moeder en broertje woont Phin in een afgelegen dorp in de bergen van Laos. Met de rijst die ze verbouwen kunnen ze maar net in hun levensonderhoud voorzien. Phin gaat al vijf jaar niet meer naar school en ook haar broertje zit thuis. Dit is de dagelijks werkelijkheid voor veel minderheden in deze regio.

Training

Samen met negen andere vrouwen uit haar dorp volgt Phin nu een intensieve training om eeuwenoude weeftechnieken te leren. Ze leert hoe ze gekleurd garen op de spoel moet zetten, draden moet spannen en uiteindelijk prachtige doeken kan maken.

Laos weven trainingGoede raad

Phin geniet van de opleiding. Voor haar is dit een kans om aan de armoede te ontsnappen. “Ik wil zo graag mijn eigen bedrijfje beginnen, zodat ik voor mijn familie kan zorgen.” Phin krijgt als jongste in de weefgroep veel goede raad van de andere vrouwen. Daarnaast creëert het weven niet alleen een extra inkomstenbron voor gezinnen, maar houden de vrouwen ook een traditie levend.

Taboes doorbreken

Naast de weefgroepen worden er in de dorpen ook theaterstukken georganiseerd om op een speelse manier voorlichting te geven over gezondheidszorg, onderwijs en gelijkheid tussen jongens en meisjes. Na de optredens praten de acteurs na met het publiek. Tijdens die sessies komen allerlei onderwerpen aan bod die normaal taboe zijn. Het spel breekt het ijs.

Laos weven trainingHerkenbaar

Phin, die ook bij een toneelstuk was, glimlacht. “Ik vond het grappig en herkenbaar. Met mijn vriendinnen heb ik het er nog vaak over. Mijn broer helpt bijvoorbeeld nooit in het huishouden. Ik zie nu dat dit moet veranderen!”

Zelfvertrouwen

De vrouwen van de weefgroep krijgen een extra sessie over seksegelijkheid. Zo kunnen ze straks hun eigen bedrijfjes beginnen, gewapend met een weefgetouw én een flinke dosis zelfvertrouwen.

Geef meisjes zoals Phin een kans. Koop lesmateriaal voor een beroepscursus in onze webshop.