Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Leren voor een baan

Fatima uit Egypte was zeven toen haar vader haar van school haalde. Hij knoopte toch al met moeite de eindjes aan elkaar en school voor zijn dochter was eigenlijk overbodig, vond hij. Als meisje was haar taak in het leven immers trouwen en kinderen krijgen. Het verhaal van Fatima is geen uitzondering. Wereldwijd gaan 65 miljoen meisjes nog steeds niet naar school. Zij hebben daar de rest van hun leven last van, zoals blijkt uit het verhaal van Fatima.

Fatima trouwde, kreeg vier zoons en was jarenlang huisvrouw. Maar toen werd haar man ziek. Fatima: “Hij kon niet meer werken, dus moest ik voor onze inkomsten zorgen. Maar zonder opleiding was werken als schoonmaakster het enige baantje dat ik kon krijgen. Ik kwam na mijn werk in vieze kleren thuis en zag de treurige blik in de ogen van mijn kinderen.’’ Fatima had de hoop op onderwijs nooit opgegeven. Dus toen Plan in haar dorp het project ‘Learning for Life’ (leren voor het leven) begon, meldde Fatima zich meteen aan.

Leren voor het leven

Werk&Voedselzekerheid - Leren voor een baanIn het kader van dit project komt een groep van zo’n twaalf meisjes en vrouwen wekelijks bij elkaar om te leren schrijven, lezen en rekenen. Door ervaringen te delen, leren de vrouwen bovendien meer over het opvoeden van kinderen, hygiëne en voeding. Deze onderwerpen worden weer meegenomen in de lees- en schrijflessen. Zo kunnen de vrouwen nu kookboeken lezen en weten ze hoe ze gezonde maaltijden kunnen maken voor hun kinderen. Na negen maanden was Fatima klaar voor het examen. Gewapend met haar diploma en een nieuwe dosis zelfvertrouwen werd ze lid van de plaatselijke spaar- en leengroep.

Spaar-en leengroep

Om het inkomen van vrouwen te verbeteren, zet Plan spaar- en leengroepen op. De groepsleden kunnen hier geld sparen of een lening afsluiten, bijvoorbeeld om een eigen bedrijfje te beginnen. Fatima: ‘’Ik ben trots op mijn werk en op de inkomsten waarmee ik mijn familie kan onderhouden. Ik ben mijn eigen ‘leren voor het leven’-groep begonnen en geef mijn kennis door aan andere vrouwen.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.