Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Jongeren en werk: Goals for a better life

Goals for a better life: grotere kansen op de arbeidsmarkt

Grote groepen Braziliaanse jongeren groeien op in armoede en hebben weinig toekomstperspectief door hun vaak problematische verleden. Ze hebben nauwelijks toegang tot kwaliteitsonderwijs en de arbeidsmarkt en lopen daardoor het risico om te belanden in de illegaliteit, zoals jeugdbendes, de prostitutie of drugshandel. Hoewel de Braziliaanse economie groeit en er meer banen zijn, profiteren deze jongeren daar niet van omdat ze geen opleiding hebben en de noodzakelijke professionele vaardigheden missen. Plan biedt deze jongeren onderwijs en training waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren.

jongeren en werkZo bundelde Plan in de aanloop naar het WK in Brazilië in 2014 de krachten met Amsterdam ArenA, AkzoNobel, Voluntary Service Overseas (VSO) en Randstad om 150 kansarme jongeren in de stad Natal op te leiden tot stadionsteward in het Arena Das Dunas. Daar gingen ze tijdens het WK aan de slag.

Samen met het stadion Arena das Dunas in Natal, AkzoNobel en Amsterdam ArenA heeft Plan inmiddels ook een trainingscentrum opgezet, waar beroepsopleidingen worden gegeven aan 500 kansarme jongeren en 50 jongeren begeleiding krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf. Ook de jongeren die eerder werden opgeleid als stadionstewards, volgen hier een opleiding.
Net als in de andere jongerenwerkgelegenheidsprogramma’s van Plan is een life skills-training onderdeel van het opleidingsprogramma. Jongeren leren hier debatteren, onderhandelen, omgaan met uitdagingen en conflicten en andere vaardigheden die belangrijk zijn bij het vinden en houden van een baan.

De vakopleidingen die de jongeren kunnen volgen, zijn door een marktonderzoek vooraf goed afgestemd op de lokale arbeidsmarkt. Zo zijn onder meer opleidingen tot administratief medewerker en magazijnmedewerker ontwikkeld en samen met AkzoNobel wordt gewerkt aan een opleiding voor schilder.

Lees meer over jongeren en werk:

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.