‘Watermeisjes’ kunnen eindelijk naar school

Moerassen, steile hellingen en levensgevaarlijke afgronden… Voor families in het onherbergzame bergdistrict van Oost-Timor zonder drinkwatervoorziening thuis, is water halen een enorme klus. Zeker voor meisjes als Ludvina (9). En toch deed ze het, dag in dag uit. Maar gelukkig hoeft het niet meer. Plan installeerde een waterpomp en Ludvina heeft eindelijk tijd en energie voor school en andere belangrijke dingen.

Beeld1 nieuw verhaal WASH 201307-TMP-34-lprWereldwijd kost het halen van water elk jaar zo’n 200 miljard uur. En het zijn vooral meisjes en vrouwen die voor al die uren opdraaien. Meisjes als Ludvina, die elke dag met zoveel mogelijk flessen de lange steile afdaling maakte naar de rivier. Soms drie keer per dag. “Ik vind het elke keer eng, als ik bovenaan de helling sta”, vertelt ze. “Het went nooit.”

Eerste levensbehoefte

Maar Ludvina had geen keus, net zomin als andere meisjes in haar situatie. Water is een eerste levensbehoefte, niemand kan zonder. Plan voert daarom wereldwijd projecten uit om drinkwater dicht bij de mensen te brengen en ‘watermeisjes’ als Ludvina betere toekomstkansen te geven. Water halen heeft namelijk vaak een enorme impact op het leven van meisjes. Het vermindert hun kans school af te maken en later betaald werk te vinden. Zonder opleiding is de kans groter dat ze jong trouwen, kinderen krijgen en gevangen raken in een vicieuze cirkel van armoede.

Waterpompen

Voor Ludvina was het gelukkig niet te laat. In het kader van het programma ‘Right to Clean Water & Sanitation’ in Oost-Timor, installeert Plan waterpompen in de dorpen in het bergdistrict. Toegang tot veilig drinkwater is essentieel. En het maakt een wereld van verschil voor meisjes als Ludvina als ze niet elke dag uren met water hoeven te slepen. Het voorkomt ongelukken en misbruik en geeft hen de tijd om naar school te gaan en te spelen. Bovendien verbetert de gezondheid van de kinderen met water dichtbij. Ze kunnen hun handen wassen en lopen daardoor minder risico op ziektes als diarree.”

Ludvina geniet van haar vrijheid. Ze is elke dag op tijd op school en heeft er een extra vak bij gekozen. Ze leert Engels.

Inspireer je vrienden

Steun Plan Nederland en geef deze meisjes de kans om naar school te gaan en uit te groeien tot krachtige vrouwen.

Investeer in meisjes

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten